Hrnkový perník

Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému:o) V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci  hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu:o)



Perník (hrnek =  objem 250 ml)


1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 kypřící prášek do perníku (nebo klasický kypřící prášek a 1 velká lžíce perníkového koření)
2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje

Na dokončení

pikantní marmeláda (malinová, rybízová, nebo meruňková)
100 g hořké čokolády s alespoň 50 % kakaa (může být i kvalitní na vaření)
1 velká lžíce másla (30g)
1 lžíce mléka
----------------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje). 

Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící prášek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 25 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).

Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout.

Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhanám kokosem nebo sekanými ořechy.  Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.





Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018

Komentáře

  1. Rychlý a hodně jedlý o víkendu upeču...Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, perník vypadá skvěle, chystám se ho o víkendu upéct. Jen se chci zeptat, opravdu do těsta přijde půl litru mléka? Nejsem moc zkušená pekařka, tak se radši ujišťuju :-) Děkuji za Vaši výbornou stránku plnou receptů. Bára

    OdpovědětVymazat
  3. O víkendu vyzkouším, Marci:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzkoušeno, perfektní moučník! Dnes jdu péct znovu, akorát ho udělám na vetší plech a zdvojnásobím polevu:)

    OdpovědětVymazat
  5. Pernik se peče,mléka jsem dala méně zhruba hrnek a čtvrt.Určitě bude výborný👌👌

    OdpovědětVymazat
  6. Naprostá dobrota, díky za recept! Přidala jsem ještě dvě nastrouhaný jablka a mletý vlašáky a nemělo to chybu ��

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasně vláčný, manžel i děti chválí!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Když sem pekla poprvé úžasný. Teď opakovaně 2x zdrcly nevybehly. Vůbec nevím čím by to mohlo byt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatný kypřicí prášek, nebo jste prášek nasypala rovnou do tekuté směsi a nebyl nejdřív promíchaný s moukou. Nebo těsto dlouho stálo zamíchané než šlo do trouby.

      Vymazat
  9. Dobry den, jak docilite toho krasne rovneho povrchu na potreni :)? Ja to mam vzdy uprostred vyssi nez na krajich a pak mi poleva vsude tece :) Dekuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů