středa 24. října 2018

Hrnkový perník

Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému:o) V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci  hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu:o)



Perník (hrnek =  objem 250 ml)


1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 kypřící prášek do perníku (nebo klasický kypřící prášek a 1 velká lžíce perníkového koření)
2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje

Na dokončení

pikantní marmeláda (malinová, rybízová, nebo meruňková)
100 g hořké čokolády s alespoň 50 % kakaa (může být i kvalitní na vaření)
1 velká lžíce másla (30g)
1 lžíce mléka
----------------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje). 

Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící prášek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 40 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).

Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout.

Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhanám kokosem nebo sekanými ořechy.  Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.





Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018

1 komentář: