Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč

Tenhle koláč vznikl opět jako z nouzecnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku:o)


Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch.. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí:o))




Těsto

100 g másla
200 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vejce (střední až větší)
špetka soli
--------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek. 

Náplň

7 středních jablek (část z toho mohou tvořit hrušky)
40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
1 vrchovatá lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)
1 lžíce hladké mouky
hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů
20 g másla na slabé plátky
----------------------------------------------------------
Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.

Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)

Každý obdélník těsta  posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.

Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče  a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň  a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.

Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.

Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany.  A výtečný je samozřejmě i druhý den.







Komentáře

  1. Koláč je výborný, určitě ho brzy znovu upeču!
    Dovolím si podělit se o malou vychytávku - máslo, které se má klást na jablečnou náplň, jsem nechala ohřát a roztopit, do něj jsem vmíchala cukr a koření a touto směsí jsem pak zalila nakrájená jablíčka. K přenesení jablečné směsi z mísy na těsto jsem použila stěrku, takže ani kapka másla napřišla nazmar :) Díky tomu jsou pak všechna jablíčka rovnoměrně obalena v másle i koření. Znamená to sice další zašpiněné nádobí na víc, ale myslím, že to za to stojí....

    hezký den
    Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný recept:)! Už se těším, až si ho upeču znovu! Váš blog jsem objevila nedávno, ale zatím všechno sladké, které jsem podle Vás pekla, bylo výborné!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů