čtvrtek 27. září 2018

Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč

Tenhle koláč vznikl opět jako z nouzecnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku:o)


Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch.. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí:o))




Těsto

100 g másla
200 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vejce (střední až větší)
špetka soli
--------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek. 

Náplň

7 středních jablek (část z toho mohou tvořit hrušky)
40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
1 vrchovatá lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)
1 lžíce hladké mouky
hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů
20 g másla na slabé plátky
----------------------------------------------------------
Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.

Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)

Každý obdélník těsta  posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.

Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče  a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň  a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.

Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.

Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany.  A výtečný je samozřejmě i druhý den.







2 komentáře:

  1. Koláč je výborný, určitě ho brzy znovu upeču!
    Dovolím si podělit se o malou vychytávku - máslo, které se má klást na jablečnou náplň, jsem nechala ohřát a roztopit, do něj jsem vmíchala cukr a koření a touto směsí jsem pak zalila nakrájená jablíčka. K přenesení jablečné směsi z mísy na těsto jsem použila stěrku, takže ani kapka másla napřišla nazmar :) Díky tomu jsou pak všechna jablíčka rovnoměrně obalena v másle i koření. Znamená to sice další zašpiněné nádobí na víc, ale myslím, že to za to stojí....

    hezký den
    Bára

    OdpovědětVymazat