Koláč s mákem a třešněmi

Z léta mám tak trochu smíšené pocity. Na jednu stranu nesnáším vedra, kdy se nehne vzduch, slunce pálí a člověk se potí a nejraději by strávil celý den u vody a místo toho musí dělat tisíc jiných věcí. Na druhou stranu ale díky sluníčku a teplu dozrává ovoce a já to české až na malé výjimky (třeba černý rybíz.. brrrr..) zbožňuju. Chuť jahod, třešní, meruněk, borůvek, červeného rybízu, i angreštu a dalších..  Já to zkrátím:o) Z víkendu jsme přivezli košík čerstvě načesných třešní a já přemýšlela, co s nimi. Do mysli se mi vkrádala chuť sladkého ovoce v kombinaci s mákem - ideální řešení je závin, jenže já doma neměla droždí a ani čas.. A tak jsem si vzpomněla na jeden starý a velmi dobrý recept na nekynutný makový koláč, jen drobně ho upravila a zatlačila do něj ony třešně a ono to funguje! A bude fungovat i s višněmi, rybízem a tipuju, že i angrešt se s mákem snese.

Ten starý recept je na blogu jako nekynutný makový koláč a klidně ho taky vyzkoušejte, ale možná až na podzim, až nebude tolik toho skvělého slakdého ovoce všude kolem:o) Rozdíl v receptech tolik není, jen jsem upravila sladkost nádivky dle toho, že nahoru už jesm nedala žádnou drobenku.





Těsto:

225 g polohrubé mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
4 lžíce mléka nebo vody
3 lžíce oleje
120 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
4 lžíce cukru krupice (může být i hrubší třtinový)


Nádivka:

200 g mletého máku
300 ml mléka
100 g pikantnější marmelády
65 g cukru
30 g másla
1 balení vanilkového pudinkového prášku
(nebo 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžíčky vanilkového extraktu)
lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva asi z půlky citronu
2 lžíce rumu
třešně
-----------------------------------------------------
Nejprve si připravíme nádivku: Mák, mléko, cukr, marmeládu, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povaříme asi 5 minut, odstavíme. Přidáme šťávu z citronu a rum. Necháme chladnout.

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto rozválíme (já ho prstama rovnou natlačila do formy) a přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedeneme okraje a vložíme připravenou nádivku z máku.

Třešně omyjeme, odtrhneme stopky, případně vypeckujeme (já už to nedělám, i děti se už naučily plivat pecky:)) a zatlačíme je do makové náplně tak, aby částečně koukaly ven.

Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Podáváme zcela vychladlé. 















Komentáře

  1. Černý rybíz, moje láska! :)) Ale jako dítě jsem ho taky nesnášela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho nesnáším dodnes.. nemám ráda ani jeho vůni, připomíná mi smradlavé ponožky... ups:o)

      Vymazat
  2. vyzera to velmi lakavo, chystam sa vyskusat s ribezlami a cucoriedkami... pre aky priemer formy su vhodne udavane mnozstva, prosim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam kolacovou formu o prumeru 27 cm. Tak at se povede!

      Vymazat
  3. Koláč vypadá naprosto božsky! Takže dezert na sobotní odpoledne je jasný. :) Akorát takový malý dotaz, co přesně myslíte tou pikantnější marmeládou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějakou kyselejší - ideálně rybízovou, ale i malinová je fajn.

      Vymazat
    2. Skvěle, děkuju za odpověď.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů