pátek 28. února 2014

Nekynutý makový koláč

Bojíte se kynutého těsta, došlo vám droždí, nebo se vám na to vykynutí prostě nechce čekat a máte chuť na něco jako je klasický koláč s mákem a drobenkou? Zkuste tenhle nekynutý z tvarohového těsta. Těsto je lehké a rychlé, na první pohled vypadá skoro jako kynuté (chuťově dobré) a na výrobu koláče máte většinou všechny suroviny doma:o)
Původní recept je počítán na menší pekáček, já prvně použila koláčovou formu a těsta bylo trochu moc. Netrvalo dlouho, koláč jsem zkusila znovu s menším množstvím surovin na těsto (recept jsem přepsala na toto menší množství, původní množství je uvedeno kurzívou v závorce). Takže si můžete vybrat, jestli použít větší formu s původním rozpisem a nebo formu na koláč a menší rozpočet.
Nádivka nám sice chutnala, ale s mužem jsem se shodli, že jeho maminka dělá do kynutých koláčů lepší, vláčnější a tak jsem jí napodruhé udělala trochu jinak (recept upraven) a s výsledkem jsme spokojeni.
Drobenky je v původním receptu neuvěřitelné množství, takže jsem jí zkrouhla na půlku (to co vidíte zde v receptu je ona polovina) a stačí bohatě - jak je na koláči vidět.


Těsto:
225 g polohrubé mouky (250 g)
1/2 balíčku prášku do pečiva = 2 zarovnané lžičky
4 lžíce mléka (5 lžic)
3 lžíce oleje (4 lžíce)
120 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce (150 g)
4 lžíce moučkového cukru

Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
50 g rybízové marmelády
50 g povidel
(lze dát i 100 g marmelády nebo 100g povidel, pokud nemáte nebo nechcete oboje)
20 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
30 g másla
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 žloutek
lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva asi z půlky citronu
2 lžíce rumu

Drobenka
75 g polohrubé mouky
35 g moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
35 g másla

Nejprve si připravíme nádivku; Mák, mléko, oba cukry, marmeládu, povidla, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povaříme asi jednu minutu, odstavíme a necháme vychladnout . Poté přimícháme žloutek a dochutíme šťávou z citronu, případně i dalším cukrem (ale pozor, drobenka je sladká, takže maková náplň může zůstat trochu méně sladká). Nakonec zamícháme rum.

Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto rozválíme (já ho prstama rovnou natlačila do formy) a přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedeneme okraje a vložíme připravenou nádivku z máku.

Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a bohatě koláč posypeme.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C (horkovzduch na 160°C) asi 30 minut.

Zdroj: http://ekucharka.net/nekynuty-makovy-kolac

8 komentářů:

  1. Mák miluju, takže tohle určitě vyzkouším. Vypadá to totiž velmi dobře. Mimochodem - skoro vždycky, když někde v kuchařce narazím na koláč s drobenkou, je jí tam taky uvedeno jak na trojnásobné množství těsta :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi nejsme milovnice dvoucentimetrové vrstvy drobenky:o)) Koláč doporučuju, po mé úpravě fakt nemá chybu (teda aspoň pro naše chuťové buńky:o)).

      Vymazat
  2. Tak už je ho jen půlka, díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás taky mizí nějak podezřele rychle...:o)

      Vymazat
  3. Koláč jsme vyzkoušeli a jsme nadšení, přidala jsem ho na svůj blog, samozřejmě s odkazem zdroje, jestli vám to nevadí. Děkuji za moc dobrý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je uveden zdroj, tak mi nic vadit ani nemůže:o) Jsem ráda, že chutnal i v mojí pozměněné verzi:o)
      Dobré věci se mají šířit:o)

      Vymazat
  4. Kolac je uzasny, diky moc za recept. Priste dam mozna jen polovinu nadivky, bylo ji na nas moc :-)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle zajímavý nápad jsem využila k výrobě bezlepkového koláče, z polohrubé rýžové mouky. Dík. Vyšlo parádně, korpus má sice jinou konzistenci, ale svůj účel plní. :-)

    OdpovědětVymazat