Dort s mléčným korpusem (sponge cake) a jahodovým džemem

Přiblížil se další svátek v naší rodině (konkrétně synův) a nebyla bych to já, abych netoužila upéct nový dort. Syn měl volnou ruku a jelikož se začínají prodávat ve velkém jahody (bohužel zatím jen řecké a španělské), chtěl dort jahodový. Zapátrala jsem po pinterestu a pár jich vybrala jako vhodného kandidáta. Ten, který tu vidíte, to vyhrál. Korpus není klasický piškot, ale obsahuje i mléčnou část a je díky tomu hutnější a méně suchý, takže by se dal teoreticky promazat jen marmeládou (tak jako jeho předobraz), jen my holt jsme na ty krémové kousky a tak dopadl, jak dopadl.

Krém jsem volila s ohledem na stav lednice a mých časových možností (a toho, co jsem schopná aktuálně sehnat v obchodech, což bezlaktozové mascarpone bohužel není), takže je z bezlaktozového tvarohu a pomazánkového másla. Než se začnete ošklíbat nad tím pomazánkovým máslem, tak se někdy koukněte na složení, ono to nic tak hrozného není a když do dortu nedáte česnekové nebo šunkové pomazánkové, ale zůstanete u čisté varianty, možná vás překvapí, že ta chuť není vůbec špatná. Pokud jsem vás ani tak nepřesvědčila, vyměňte pomazánkové máslo za krémový sýr a úspěch bude také zaručen. A nebo udělejte krém stejný jako u Schwarzwaldského dortu.






Korpus 21 cm

3 velká vejce (nebo 4 malá)
130 g cukru krupice
50 g másla
180 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
-------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Formu na dort o průměru 21 cm připravíme následujícím způsobem - dno vyložíme pečícím papírem, připneme obruč a boky necháme neupravené - korpus se na boky přichytí a díky tomu budou pak boky rovné a ne do kuželu.

Do mísy rozklepneme celá vejce a necháme je šlehat na plný výkon, dokud nebude směs světlá a objem se minimálně nezdvojnásobí. Trvá to několik minut (kolem 5). Potom přisypeme cukr a znovu šleháme několik minut.

Mezitím si ohřejeme mléko, aby bylo teplé. Máslo si rozpustíme a nalijeme do mléka. Přidáme i vanilkový extrakt.

V čisté misce smícháme hladkou mouku, špetku soli a prášek do pečiva.

Mixér, který šlehá vejce, ztlumíme na minimum a do vajec přidáme sypkou moučnou směs a na nízké otáčky promícháme, dokud se obě složky zcela nespojí (netrvá to dlouho, pozor aby se směs nepřešlehala). Pak stejným způsobem přidáme i mléčnou směs .

Těsto hned nalijeme do připravené formy a dáme péct do rozpálené trouby na 40-50 minut. Upečený korpus poznáme tak, že pokud do středu zapíchneme špejli, po vyndání je suchá, obalená několika drobečky. Pozor, aby se korpus nepřepekl a nebyl suchý.

Formu s dortem po upečení vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Poté odřízneme nožem boky od formy, sundáme obruč, otočíme vzůru nohama (tím se zatíží vypouklý vršek a dost se srovná), sejmeme dno a necháme zcela vychladnout (klidně do druhého dne)


Jahodový džem

500 g jahod (i mražených)
2 lžíce cukru (případně víc)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vody
2 lžičky sypké želatiny
------------------------------------
Džem si připravíme asi 2 hodiny před kompletací dortu.

Jahody vložíme do kastrůlku, přidáme cukr a citronovou šťávu a svaříme. Směs rozmixujeme a vaříme dál, dokud se objem nezredukuje asi o polovinu.

Do misky vložíme studenou vodu, přisypeme želatinu a necháme 5 minut bobtnat. Jahody sundáme ze sporáku a zamícháme do nich nabobtnalou želatinu.

Džem necháme zchladnout a kontrolujeme, zda začíná želírovat. Když začíná, je čas ho použít a dokompletovat dort. Pokud džem zbyde (nejspíš ano), uchováváme ho v lednici a jen několik dní.

Krém

750 g tvarohu
200 g pomazánkového másla
120 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Všechny ingredience vložíme do mísy a kvalitně prošleháme.

Kompletace dortu

200 g hezkých čerstvých jahod
------------------------------
Korpus seřízneme do roviny (pokud je to potřeba) a následně dvakrát prořízneme. Spodní plát položíme na servírovací tác, pomažeme krémem, pokapeme částí džemu (z fotky je zřejmé, že jsem to dělala opačně -nejdřív marmeládu a pak krém, ale věřte, že je to s tím víc práce, protože se džem klouže a promíchává s krémem a hůř se s tím pracuje, takže to raději udělejte, jak píšu výše). Položíme druhý plát, postup s krémem a džemem opakujeme.

Poslední plát položíme na dort, pomažeme vršek a boky dortu krémem (část si necháme na finální zdobení) a zahladíme.

Kraje dortu polijeme džemem a necháme vždy malý pramínek stéct po boku (džem by měl být polotekutý - aby stekl bo bocích, ale zároveň se alespoň částečně udržel nahoře na dortu).

Zbytek krému můžeme obarvit trochou džemu. Vložíme ho do zdobícího sáčku s libovolnou špičkou a na kraje dortu nastříkáme těsně před marmeládu "bobečky" krému tak, aby se dotýkaly jeden druhého. Vznikne nám plůtek z krému a do středu naneseme asi 0,3 cm vysokou vrstvu džemu a zahladíme.

Jahody omyjeme, rozpulíme, zlehka pocukrujeme a naaranžujeme do připraveného džemu po celém středu dortu.

Dort necháme vychladit a rozležet alespoň 6 hodin.





Zdroj: http://shanissweetart.com/recipe/vanilla-sponge-cake-recipe/

Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů