Schwarzwaldský dort / black forest cake
Když jsem si letos vymýšlela dort k narozeninám, měla jsem v hlavě už pár týdnů kousek, který jsem viděla u coolinářů - dort z temného lesa, u nás známý jako schwarzwald a v Americe jako black forest cake. Tmavý kakaový korpus, bílý krém (originál jen vyšlehaná smetana) a višně. Výběr byl správný. Dort je moc dobrý, korpus vláčný, nakyslé višně skvěle doplňují krém z mascarpone a smetany a to vše završeno zdobením z hořké čokolády. Jen pozor na velikost porce, tenhle krasavec je sytější, než byste čekali:o)
50 g holandského kakaa
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
300 g cukru krupice
75 g másla (rozpuštěného a lehce zchladlého)
2 vejce
300 g kysaného podmáslí
110 ml horké vody
--------------------------------------
Zapneme troubu a nastavíme ji na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Připravíme si formu na dort - dno vyložíme pečícím papírem, boky ničím nenatíráme (necháme těsto nalepit na boky, aby byl dort po stranách pěkně rovný).
Do mísy vložíme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu sůl a cukr a promícháme. Přidáme vejce, podmáslí a máslo (musí být zchladlé, aby se nesrazila vejce), vše pečlivě promícháme a nakonec přilíváme tenkým pramínkem horkou vodu a zapracováváme vařečkou do těsta. Výsledné těsto je řídké asi jako litá buchta.
Těsto nalijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme 45-60 minut. Propečenost testujeme špejlí.
Po upečení necháme skoro úplně vychladnout ve formě, pak korpus nožem opatrně oddělíme od boků formy, obruč uvolníme a dort překlopíme vzhůru nohama na mřížku a necháme zcela vychladnout.
10 g kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
-----------------------------------
Višně slijeme (sirup nevyléváme, budeme ho potřebovat) a odložíme stranou na později.
Do nálevu z višní přidáme škrob a rozmícháme, aby se netvořily hrudky. Postavíme na plotnu, za občasného míchání metlou přivedeme k varu a povaříme asi minutku do omáčky. Necháme vychladnout a pak zamícháme citronovou šťávu.
300 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučka
--------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).
100 - 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 70%)
-------------------------------------------------------------------------------------
Korpus dvakrát prořízneme (takže máme 3 patra). První patro položíme na servírovací talíř, pokapeme třešňovicí, potřeme polovinou višňové omáčky, navrstvíme čtvrtinu krému a posypeme polovinou slitých višní. Zakryjeme druhým plátem a postup opakujeme.
Nakonec položíme třetí plát těsta a potřeme polovinou zbylého krému (nevadí, když prosvítá nějaký drobeček a jsou vidět nerovnosti). Dort vložíme asi na 15 minut do lednice, aby krém zatuhl.
Při finálním zdobení potřeme dort zbytkem krému a uhladíme cukrářským nožem, nebo stěrkou. Vrátíme zpět do lednice a necháme přes noc proležet.
Dort můžeme ozdobit jen čokoládovými hoblinkami (pak použijeme 100 g čokolády) a nebo si vytvořit stromečky (jak je vidět na fotkách):
Ve vodní lázni necháme čokoládu roztavit, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Přendáme do zdobícího sáčku, kterému ustřihneme malou špičku a na pečící papír kreslíme stromečky. Vyšší kousky zpevníme tím, že kmen nakreslíme přes položenou špejli. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí stromečky opatrně sloupneme a ozdobíme s nimi dort.
Já jsem zbytek roztavené čokolády nalila v tenčí vrstvě na pečící papír a po ztuhnutí ji nalámala na úlomky a zapíchala do dortu.
Neuplynul ani rok a já pekla tuhle dobrotu k 5. narozeninám svému synovi.
Zdroj: http://www.coolinari.sk/torta-z-cierneho-lesa/
Korpus (23 cm)
270 g hladké mouky50 g holandského kakaa
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
300 g cukru krupice
75 g másla (rozpuštěného a lehce zchladlého)
2 vejce
300 g kysaného podmáslí
110 ml horké vody
--------------------------------------
Zapneme troubu a nastavíme ji na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Připravíme si formu na dort - dno vyložíme pečícím papírem, boky ničím nenatíráme (necháme těsto nalepit na boky, aby byl dort po stranách pěkně rovný).
Do mísy vložíme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu sůl a cukr a promícháme. Přidáme vejce, podmáslí a máslo (musí být zchladlé, aby se nesrazila vejce), vše pečlivě promícháme a nakonec přilíváme tenkým pramínkem horkou vodu a zapracováváme vařečkou do těsta. Výsledné těsto je řídké asi jako litá buchta.
Těsto nalijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme 45-60 minut. Propečenost testujeme špejlí.
Po upečení necháme skoro úplně vychladnout ve formě, pak korpus nožem opatrně oddělíme od boků formy, obruč uvolníme a dort překlopíme vzhůru nohama na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Omáčka
350 g višňového kompotu10 g kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
-----------------------------------
Višně slijeme (sirup nevyléváme, budeme ho potřebovat) a odložíme stranou na později.
Do nálevu z višní přidáme škrob a rozmícháme, aby se netvořily hrudky. Postavíme na plotnu, za občasného míchání metlou přivedeme k varu a povaříme asi minutku do omáčky. Necháme vychladnout a pak zamícháme citronovou šťávu.
Krém
750 g mascarpone300 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučka
--------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).
Kompletace
50 ml třešňovice (nemusí být, pokud budou dort jíst děti, vynecháme)100 - 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 70%)
-------------------------------------------------------------------------------------
Korpus dvakrát prořízneme (takže máme 3 patra). První patro položíme na servírovací talíř, pokapeme třešňovicí, potřeme polovinou višňové omáčky, navrstvíme čtvrtinu krému a posypeme polovinou slitých višní. Zakryjeme druhým plátem a postup opakujeme.
Nakonec položíme třetí plát těsta a potřeme polovinou zbylého krému (nevadí, když prosvítá nějaký drobeček a jsou vidět nerovnosti). Dort vložíme asi na 15 minut do lednice, aby krém zatuhl.
Při finálním zdobení potřeme dort zbytkem krému a uhladíme cukrářským nožem, nebo stěrkou. Vrátíme zpět do lednice a necháme přes noc proležet.
Dort můžeme ozdobit jen čokoládovými hoblinkami (pak použijeme 100 g čokolády) a nebo si vytvořit stromečky (jak je vidět na fotkách):
Ve vodní lázni necháme čokoládu roztavit, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Přendáme do zdobícího sáčku, kterému ustřihneme malou špičku a na pečící papír kreslíme stromečky. Vyšší kousky zpevníme tím, že kmen nakreslíme přes položenou špejli. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí stromečky opatrně sloupneme a ozdobíme s nimi dort.
Já jsem zbytek roztavené čokolády nalila v tenčí vrstvě na pečící papír a po ztuhnutí ji nalámala na úlomky a zapíchala do dortu.
Neuplynul ani rok a já pekla tuhle dobrotu k 5. narozeninám svému synovi.
Zdroj: http://www.coolinari.sk/torta-z-cierneho-lesa/
Zítra se na něj chystám jako na můj narozeninový dort..:) tak snad bude chutnat tak úžasně jak vypadá :D
OdpovědětVymazatDort je vážně výborný Lucie
OdpovědětVymazatDort z Černého lesa, nikoliv temného. To je takovej národní park v Německu ;-) -VV-
OdpovědětVymazatAha:-) dekuji za pouceni, opravim to textu:-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatVýborný vláčný korpus! Jen jsem ubrala polovinu cukru, místo krému dala šlehačku a višňovou omáčkou dort ozdobila :-) Děkuji ta skvělý recept! Petra
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatchci se zeptat, zda korpus neutrpí újmu, pokud bych ho dnes upekla, zabalila do folie, uskladnila ho v lednici, promazala zítra a v pátek bychom ho konzumovali? Děkuji
Určitě neutrpí, takovýhle by postup je naprosto v pořádku 😃
VymazatDěkuji za odpověď ;-)
VymazatDobrý den, podle fotek vypadá krém krásně tuhý. Myslíte si, že by to šlo i na patrový dort (podní 23cm + horní 16cm)? Nebo bude jistější pojistit želatinou?
OdpovědětVymazatJeště jsem chtěla zakomponovat trochu té viňové omáčky do krému, ale bojím se, aby se nesrazil :(
Ten krém vypadá pevný, ale není to klasický máslák, takže tolik nevydrží. Asi bych to raději pojistila želatinou nebo vzpěrami. Višňovou omáčku zkuste opatrně zamíchat do části krému, já myslím, že se nesrazí (běžně tak obarvuju krémy).
VymazatDobrý den, v jakém poměru by bylo vhodné použít želatinu?
VymazatDěkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych tento dort upekla jako 3patrový (cca 33, 23 a 13 cm). Mohla byste mi, prosím, poradit poměr surovin? Děkuji velmi za ochotu ;-)
OdpovědětVymazatAke kakao pouzivate? Ja ho mam stale bledy po upeceni. Nikdy nie tak tmavy.
OdpovědětVymazatKakao musí být holandského typu, značka skoro libovolná, teď jsem si oblíbila z Lidlu. Jediné, které bylo spatné, bylo orion, to snad ani nebylo kakao... jinak mam ozkoušenou i značku Marilla a Kávoviny.
VymazatProsím, v jak velké formě jste pekla?
OdpovědětVymazat23 cm, je to hned na začátku receptu u korpusu.
VymazatJak dlouho trvá příprava cca?
OdpovědětVymazatTo je silne ivdividualni... Jednotlive kroky nejsou narocne na cas, ale na vse se oak musi cekat . Testo na korous umichate za 5 minut, ale oak se pece a musi chladbout. Visnovou omacku mate za 10 minut hotovou, ale opet pak chladne. Krem je taky umichany za par minut, ale musite nasledne dort sestavit a zahladit. Doba, po kterou pracujete na dortu, je asi hodina, ale v mezi krocich cekate...
Vymazat