Narozeninový dort - bílkový korpus, tvarohový krém s čerstvým ovocem

Dcera se narodila na začátku července, a tak má po celý svůj život zajištěno, že oslavy může pořádat venku, bavit se při tom do noci (za světla:o)) a mít dort plný čerstvého a zralého ovoce. Já narozená těsně před Vánocemi můžu jen závidět nebo se odstěhovat na jižní polokouli. Každopádně loni měla jahodový fraiser a letos jsme slavili u babičky a tam už bylo v podstatě po jahodách, zato borůvek byl plný les, malin na zahrádce nemálo a babička měla v lednici několik plonkových bílků. Volba tedy byla jasná - bílkový korpus (ne křehké pusinky, ale korpus vlhčí než klasický piškot) a smetanovo-tvarohový krém plný čerstvého ovoce. A byla to dobrá volba, do horka ideální řešení a všichni dort chválili:o)

 

Světlý bílkový korpus (forma 23 cm)

6 bílků (cca 180 g)
220 g cukru krupice
150 g másla
180 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.

V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.

Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.

V míse si smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme k těstu a promícháme.

Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.

Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.

 

Krém

200 ml smetany ke šlehání
500 g tvarohu
150 g pomazánkového másla
1 vanilkový cukr
120 g cukru moučka
----------------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha, pak snížíme otáčky a po lžíčkách do ní zašelháme všechen tvaroh a nakonec i pomazánkové máslo. Přidáme oba cukry a naposledny prošleháme.


Vyhladlý korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, potřeme třetinou krému, posypeme ovocem (borůvky a maliny necháme jak jsou, větší jako jahody nakrájíme na kousky) a ovoce z části zatlačíme do krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a postup opakujeme. Nakonec položíme poslední patro a zbylý krém natřeme nahoru a na boky (na bocích pak krém cukrářským nožem nebo stěrkou začistíme dohladka, nevadí, když korpus prosvítá), uhladíme a ozdobíme ovocem a sněhovými pusinkami (ty dáme na dort ale až těsně před servírovaním, protože rychle vlhnou).

Dort necháme v chladu alespoň 4 hodiny proležet.

Jelikož je v dortu čerstvé ovoce, které tepelně nijak neupravujeme, je lepší dort do dvou dnů zkonzumovat. Tepelně neupravené ovoce má v krému tendenci se kazit a nikdo nechce dort se zkyslými malinami či borůvkami.


 
 

Po dvou letech se požadavek na stejný dort opakoval, tak jsem ho udělala znovu. Jen jsem na něj nedávala pusinky, ale polila ho čokoládou. 



Komentáře

  1. S tímhle dortem jsem sklidila zatím největší úspěch a to už jsem jich pár upekla !! :-) Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu, tak to mě moc těší! 😍

      Vymazat
    2. Jen jsem tedy nahradila pomazánkové máslo mascarpone :-)

      Vymazat
    3. A právě jsem dodělala druhý s jahodami a ostružinami, švagrovi k 40. narozeninám, tak jsem zvědavá jak bude chutnat zítra manželově rodině :-) Ten korpus na dort je fakt nejchutnější korpus, který jsem kdy jedla a i po praktické stránce je super, hezky se s ním pracuje :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den,

    je možné místo másla použít i olej?
    Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ztratí se části chuti, ale fungovat to bude, nebála bych se toho.

      Vymazat
  3. A co budu dělat se žloutky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. skoro cokoliv:o) Zvlášť v létě (kdy jdou žloutky do zmrzlin) a nebo o Vánocích (kdy dávám žloutky do cukroví a vaječňáku) mi bílky přebývají. Každopádně já mám celoročně převis bílků, které mrazím, protože peču sušenky, dělám žloutkové krémy a zmíněné zrmzliny.

      Vymazat
  4. Narazila jsem na tento recept, když jsem hledala recept na dort bez mléka a lepku (zdravotní omezení v rodině), s korpusem ideálně jen z bílků, protože žloutky jsem chtěla na citronový krém. Trocha obměn, a výsledek je nad očekávání!
    Moje varianta:
    6 bílků
    150 g třtinového cukru krupice
    100 g rostlinného másla Alsan
    180 ml rýžového mléka z DM
    vanilkový extrakt
    50 g rozmixovaných mandlí
    100 g pohankové mouky hladké
    100 g nějaké bezl. směsi (Schär Mix universal?)
    prášek do pečiva s vinným kamenem

    Korpus vypadá a chutná skvěle, i tak je sladký až až. Neprořezávám, ale zvládl by to. Na něj přišel citronový krém (lemon curd z kitchenette.cz), jahody a lesní ovoce a želatinový přeliv. Konečně se u nás pečou věci, co chutnají i nedietářům. Díky, Renee.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak teda mě se dort podle tohoto receptu vůbec nepovedl :-( piškot nevyskočil je vysoký jen asi 5 cm. A krém děsně teče! Musela jsem přidat pudink a máslo a kdoví jak to vůbec dopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto. U krému vadí, když je tvaroh příliš mokrý, to pak může téct. Případně špatně vyšlehaná smetana (mohla se i přešlehat).

      U korpusu mě napadá leda to, ze se srazil, jestlize je nízký. Každopádně 5 cm není zase tak málo...

      Vymazat
  6. Dobrý den, mohu se zeptat, jaké konkrétní produkty jste použila na krém (smetana, pomazánkové máslo, tvaroh)? Ráda bych předešla tomu, co píšete více, že tvaroh může být příliš mokrý a tak dále. Moc děkuji za odpověď. Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smetana a pomazánkové máslo je asi jedno, důležitý je ten tvaroh. Já kupuji bezlaktozový z Alberta (natures promises), ten je hladký a dost hustý, takže ideální na přípravu pevného krému.

      Vymazat
  7. Na bezlepkove pecivo pouzivam jen ryzovou mouku bud hladkou nebo krupici jak na ktere. Ryzova mouka nema zadnou pachut. Nekdy pouzivam smes mouk, nebo Jizerku a pridam ryzovou mouku.

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný zkoušela jsem a pochutnali jsme si všichni..DĚKUJEME

    OdpovědětVymazat
  9. Výborný dort, jak korpus tak i krém. Dnes budu péct po třetí. Děkuji za tento recept.

    OdpovědětVymazat
  10. dělala jsem ho minulý pátek a je teda luxusní!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů