středa 12. července 2017

Narozeninový dort - bílkový korpus, tvarohový krém s čerstvým ovocem

Dcera se narodila na začátku července, a tak má po celý svůj život zajištěno, že oslavy může pořádat venku, bavit se při tom do noci (za světla:o)) a mít dort plný čerstvého a zralého ovoce. Já narozená těsně před Vánocemi můžu jen závidět nebo se odstěhovat na jižní polokouli. Každopádně loni měla jahodový fraiser a letos jsme slavili u babičky a tam už bylo v podstatě po jahodách, zato borůvek byl plný les, malin na zahrádce nemálo a babička měla v lednici několik plonkových bílků. Volba tedy byla jasná - bílkový korpus (ne křehké pusinky, ale korpus vlhčí než klasický piškot) a smetanovo-tvarohový krém plný čerstvého ovoce. A byla to dobrá volba, do horka ideální řešení a všichni dort chválili:o)

 

Světlý bílkový korpus (forma 23 cm)

6 bílků (cca 180 g)
220 g cukru krupice
150 g másla
180 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.

V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.

Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.

V míse si smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme k těstu a promícháme.

Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.

Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.

 

Krém

200 ml smetany ke šlehání
500 g tvarohu
150 g pomazánkového másla
1 vanilkový cukr
120 g cukru moučka
----------------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha, pak snížíme otáčky a po lžíčkách do ní zašelháme všechen tvaroh a nakonec i pomazánkové máslo. Přidáme oba cukry a naposledny prošleháme.


Vyhladlý korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, potřeme třetinou krému, posypeme ovocem (borůvky a maliny necháme jak jsou, větší jako jahody nakrájíme na kousky) a ovoce z části zatlačíme do krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a postup opakujeme. Nakonec položíme poslední patro a zbylý krém natřeme nahoru a na boky (na bocích pak krém cukrářským nožem nebo stěrkou začistíme dohladka, nevadí, když korpus prosvítá), uhladíme a ozdobíme ovocem a sněhovými pusinkami (ty dáme na dort ale až těsně před servírovaním, protože rychle vlhnou).

Dort necháme v chladu alespoň 4 hodiny proležet.

Jelikož je v dortu čerstvé ovoce, které tepelně nijak neupravujeme, je lepší dort do dvou dnů zkonzumovat. Tepelně neupravené ovoce má v krému tendenci se kazit a nikdo nechce dort se zkyslými malinami či borůvkami.


 
 

6 komentářů:

  1. S tímhle dortem jsem sklidila zatím největší úspěch a to už jsem jich pár upekla !! :-) Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu, tak to mě moc těší! 😍

      Vymazat
    2. Jen jsem tedy nahradila pomazánkové máslo mascarpone :-)

      Vymazat
    3. A právě jsem dodělala druhý s jahodami a ostružinami, švagrovi k 40. narozeninám, tak jsem zvědavá jak bude chutnat zítra manželově rodině :-) Ten korpus na dort je fakt nejchutnější korpus, který jsem kdy jedla a i po praktické stránce je super, hezky se s ním pracuje :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat