Mascarpone

Pokud bydlíte ve větším městě a netrpíte žádným potravinovým omezením, bude vám recept na výrobu domácího mascarpone připadat zřejmě jako zbytečnost a já to chápu. Dokud jsem mohla mascarpone z obchodu, hojně jsem ho kupovala a užívala si ho. V momentě, kdy ale máte třeba intoleranci laktózy, nebo bydlíte v zastrčené vesničce a větší obchod je 15 km daleko, víte, že sehnat mascarpone, které můžete jíst, je skoro neřešitelný problém. Ale smetanu ke šlehání a citron sežete v každé večerce, že ano?:o)

Já mám mascarpone moc ráda, do dortů dělám krémy v 90% z něj, ale bohužel na našem trhu nejde sehnat v bezlaktózové podobě. No dobře, jde, ale mně se to povedlo jen jednou, když měl Lidl akci a od té doby zase nic... Když jsem nedávno někde zahlédla odkaz na výrobu mascarpone v domácích podmínkách, zaplesala jsem. Když jsem si přečetla, jak strašně lehké to je, zaplesala jsem podruhé. Recepty na interetu se shodovaly, a tak jsem vyrazila do obchodu, nakoupila bezlaktózovou smetanu ke šlehání (u mě oblíbená řada free from z Alberta) a doma zkoušela vařit. A ono se to povedlo hned napoprvé a s krémem se krásně pracovalo, nesrážel se, chutnal báječně.

Můj problém "péct rodině dorty, které já pak nemůžu jíst" je vyřešen a já zase nezhubnu:o)






Na cca 300 g mascarpone:

500 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové štávy
----------------------------------------
Smetanu nalijeme do rendlíku, vložíme teploměr a začneme zahřívat. Smetanu přivedeme k 90°C, zmírníme plamen a asi dvě minuty na této teplotě udržujeme. Pak přilijeme citronovou šťávu, stále zahříváme na 90°C a mícháme vařečkou. Směs lehce zhoustne - ne moc, zůstane stále tekutá, ale bude o malinko hustější než smetana. V tuhle chvíli dochází ke srážení smetany, ale nečekejte hrudky, mascarpone se "sráží" do krému. Nečekejte ani hustou kaši, nedočkali byste se. Mascarpone zhoustne až po vychlazení. Asi dvě minuty promícháváme a pak stíhneme z ohně a necháme stydnout.

Zatím si připravíme větší hrnec, cedník, který na něj sedí a plátýnko nebo dětskou plenu (já používám dvě vrstvy dětské pleny), kterou navlhčíme a rozprostřeme do cedníku. Teplé mascarpone nalijeme na plátýnko  / plenu, přikryjeme folií a po vychladnutí dáme do lednice alespoň na 6 hodin vykapat.

Po vykapání zbyde v plátýnku krémové mascarpone (na krajích bude trochu tužší než veprostřed, ale ničemu to nevadí), v hrnci pod cedníkem tak 3 lžíce tekutiny. Mascarpone můžeme rovnou využít, nebo lze uskladit v lednici v zavřené nádobě asi 3 dny.



Komentáře

  1. Super! Myslim, ze vyjde i cenove levneji, nez to z obchodu. Takze jdu do nej, diky.

    OdpovědětVymazat
  2. Báječné! Zrovna před chvílí jsem došla z obchodu s mascarpone, ale domácí mě teda dost láká ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja používam mascarpone do všetkých krémov, takže ďakujem za recept a určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, to je brnkačka:-) Takže to zkusím a bude. Díky

    OdpovědětVymazat
  5. Casino in Las Vegas: Guide & Info on the Best Casinos in
    Find a 1xbet 먹튀 Casino in Las Vegas and play kadangpintar games like blackjack, roulette, craps wooricasinos.info and more! septcasino We've got the ford escape titanium complete gaming experience, exclusive restaurants,

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů