Mascarpone

Pokud bydlíte ve větším městě a netrpíte žádným potravinovým omezením, bude vám recept na výrobu domácího mascarpone připadat zřejmě jako zbytečnost a já to chápu. Dokud jsem mohla mascarpone z obchodu, hojně jsem ho kupovala a užívala si ho. V momentě, kdy ale máte třeba intoleranci laktózy, nebo bydlíte v zastrčené vesničce a větší obchod je 15 km daleko, víte, že sehnat mascarpone, které můžete jíst, je skoro neřešitelný problém. Ale smetanu ke šlehání a citron sežete v každé večerce, že ano?:o)

Já mám mascarpone moc ráda, do dortů dělám krémy v 90% z něj, ale bohužel na našem trhu nejde sehnat v bezlaktózové podobě. No dobře, jde, ale mně se to povedlo jen jednou, když měl Lidl akci a od té doby zase nic... Když jsem nedávno někde zahlédla odkaz na výrobu mascarpone v domácích podmínkách, zaplesala jsem. Když jsem si přečetla, jak strašně lehké to je, zaplesala jsem podruhé. Recepty na interetu se shodovaly, a tak jsem vyrazila do obchodu, nakoupila bezlaktózovou smetanu ke šlehání (u mě oblíbená řada free from z Alberta) a doma zkoušela vařit. A ono se to povedlo hned napoprvé a s krémem se krásně pracovalo, nesrážel se, chutnal báječně.

Můj problém "péct rodině dorty, které já pak nemůžu jíst" je vyřešen a já zase nezhubnu:o)






Na cca 300 g mascarpone:

500 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové štávy
----------------------------------------
Smetanu nalijeme do rendlíku, vložíme teploměr a začneme zahřívat. Smetanu přivedeme k 90°C, zmírníme plamen a asi dvě minuty na této teplotě udržujeme. Pak přilijeme citronovou šťávu, stále zahříváme na 90°C a mícháme vařečkou. Směs lehce zhoustne - ne moc, zůstane stále tekutá, ale bude o malinko hustější než smetana. V tuhle chvíli dochází ke srážení smetany, ale nečekejte hrudky, mascarpone se "sráží" do krému. Nečekejte ani hustou kaši, nedočkali byste se. Mascarpone zhoustne až po vychlazení. Asi dvě minuty promícháváme a pak stíhneme z ohně a necháme stydnout.

Zatím si připravíme větší hrnec, cedník, který na něj sedí a plátýnko nebo dětskou plenu (já používám dvě vrstvy dětské pleny), kterou navlhčíme a rozprostřeme do cedníku. Teplé mascarpone nalijeme na plátýnko  / plenu, přikryjeme folií a po vychladnutí dáme do lednice alespoň na 6 hodin vykapat.

Po vykapání zbyde v plátýnku krémové mascarpone (na krajích bude trochu tužší než veprostřed, ale ničemu to nevadí), v hrnci pod cedníkem tak 3 lžíce tekutiny. Mascarpone můžeme rovnou využít, nebo lze uskladit v lednici v zavřené nádobě asi 3 dny.



Komentáře

  1. Super! Myslim, ze vyjde i cenove levneji, nez to z obchodu. Takze jdu do nej, diky.

    OdpovědětVymazat
  2. Báječné! Zrovna před chvílí jsem došla z obchodu s mascarpone, ale domácí mě teda dost láká ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja používam mascarpone do všetkých krémov, takže ďakujem za recept a určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, to je brnkačka:-) Takže to zkusím a bude. Díky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů