Lívance z ovesných vloček a jablek

Když jsem kývla na výzvu receptů z ovesných vloček, okamžitě mi v hlavě vyskočila chuť, která mi k ovesným vločkám pasuje nejvíc - jablka. A tak jsem upravila recept na tchýniny jablečné lívanečky a udělala je s vločkami a byl to tah dobrým směrem. Jablka a skořice spolu fungují vždycky a ovesné vločky dodávají lehce oříškovou chuť:o) A když je ozdobíte jogurtem a javorovým sirupem, žádné dítě neodmítne!:o)

Výzva je od firmy Emco, ale přiznám se, že bych lívance stejně dělala z těhle vloček, protože mně osobně vyhovuje jejich kvalita a to, že jsou již nalámané a lépe se s nimi v těstech nebo pří výrobě kaší pracuje.


300 g ovesných vloček (Emco jemné)
500 ml mléka (lze použít i kokosové nebo třeba ovesné)
1 vrchovatá lžička  mleté skořice
4 vejce
špetka soli
120 g cukru krupice
3 střední jablka
-----------------------------------------------------
Ovesné vločky společně se skořicí nasypeme do mísy, zalijeme mlékem a zamícháme. Necháme alespoň 20 minut stát, aby vločky částečně nasákly tekutinu.

Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Bílky v čisté míste se špetkou soli vyšleháme do polutuhého sněhu. Pak přisypeme postupně všechen cukr a šleháme dál, dokud nevznikne pevný sníh, jehož špičky drží tvar.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nařežeme na menší kostky. Jablka rozhodně nestrouháme, v těstě by se pak ztratila jejich chuť.

Do vločkové směsi přidáme žloutky, zamícháme. Přidáme všechen sníh a vytvoříme kompaktní těsto, do kterého přidáme kousky jablek a opět zamícháme.

Do rozpálené pánve nalijeme trochu oleje a z těsta smažíme lívanečky z obou stran do hněda. Smažte raději na mírnějším ohni, jinak se budou lívance připalovat, případně rozpadat při otáčení. Těsto je trochu křehčí a chce to jemnější zacházení:o)

Podáváme pocukrované, nebo s kopečkem zakysané smetany a polité javorovým sirupem (tak je mám nejraději já:o)) a nebo tak, jak jste zvyklí, ale volte raději kombinace, které nepotlačí chuť jablek, skořice a oříškový nádech vloček.
 




Komentáře

  1. Pavla Obertová3. ledna 2017 v 18:40

    Neskutečně dobré!! Určitě budu dělat častěji! Vynikající!

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající děláme často a náš 2 roční syn je zbožňuje 😃

    OdpovědětVymazat
  3. Píšu znovu... Nám se těsto nepodařilo vůbec... Nedrželo tvar, trhalo se a připalovalo neskutečně rychle - i přes dodržení receptu a veškerých rad okolo přípravy i pomalého "smažení" . Nikdy se mi to s lívanci podobného typu nestalo, tak nevím, čím to bylo. Těsto tedy skončilo bohužel v koši 😢

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, protože ty lívance jsou neskutečně dobré... napadá mě snad jen - nevhodně namleté vločky (málo mleté) nebo příliš malá vejce, která nedržela zbytek těsta...

      Vymazat
  4. Omluvte mě, ale pokud se nejedná o nějaký mega výtvor, tak recept se 4mi vejci rozhodně nepovažuji za pradobroty, protože PRA by nevyplytvali 4 vejce k nehlavnimu nebo nesvatecnimu jídlu.

    Tím prosím nikterak nenapadam recept samotný.

    Ať se Vám daří. Upřímně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj blog se jmenuje pradobroty ne proto, že jídla by byla prehistorická, ale protože mé příjmení začíná na "pra".

      Každopádně prapůvodní recept mám od tchýně z podkrkonoší a to býval velmi chudý kraj, ale slepice měli lidi na vesnici u každého stavení...

      Vymazat
  5. Ovesné vločky s dalšími ingrediencemi jsem rozmixovala a potom přidala sníh. Místo cukru jsem předtím přidala čekankové sladidlo. Dělala jsem z poloviční dávky. Těsto OK. Právě snažím, Krásně voní a určitě budou i dobré. 👍 Edita

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů