Lívance z ovesných vloček a jablek

Když jsem kývla na výzvu receptů z ovesných vloček, okamžitě mi v hlavě vyskočila chuť, která mi k ovesným vločkám pasuje nejvíc - jablka. A tak jsem upravila recept na tchýniny jablečné lívanečky a udělala je s vločkami a byl to tah dobrým směrem. Jablka a skořice spolu fungují vždycky a ovesné vločky dodávají lehce oříškovou chuť:o) A když je ozdobíte jogurtem a javorovým sirupem, žádné dítě neodmítne!:o)

Výzva je od firmy Emco, ale přiznám se, že bych lívance stejně dělala z těhle vloček, protože mně osobně vyhovuje jejich kvalita a to, že jsou již nalámané a lépe se s nimi v těstech nebo pří výrobě kaší pracuje.


300 g ovesných vloček (Emco jemné)
500 ml mléka (lze použít i kokosové nebo třeba ovesné)
1 vrchovatá lžička  mleté skořice
4 vejce
špetka soli
120 g cukru krupice
3 střední jablka
-----------------------------------------------------
Ovesné vločky společně se skořicí nasypeme do mísy, zalijeme mlékem a zamícháme. Necháme alespoň 20 minut stát, aby vločky částečně nasákly tekutinu.

Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Bílky v čisté míste se špetkou soli vyšleháme do polutuhého sněhu. Pak přisypeme postupně všechen cukr a šleháme dál, dokud nevznikne pevný sníh, jehož špičky drží tvar.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nařežeme na menší kostky. Jablka rozhodně nestrouháme, v těstě by se pak ztratila jejich chuť.

Do vločkové směsi přidáme žloutky, zamícháme. Přidáme všechen sníh a vytvoříme kompaktní těsto, do kterého přidáme kousky jablek a opět zamícháme.

Do rozpálené pánve nalijeme trochu oleje a z těsta smažíme lívanečky z obou stran do hněda. Smažte raději na mírnějším ohni, jinak se budou lívance připalovat, případně rozpadat při otáčení. Těsto je trochu křehčí a chce to jemnější zacházení:o)

Podáváme pocukrované, nebo s kopečkem zakysané smetany a polité javorovým sirupem (tak je mám nejraději já:o)) a nebo tak, jak jste zvyklí, ale volte raději kombinace, které nepotlačí chuť jablek, skořice a oříškový nádech vloček.
 




Komentáře

  1. Pavla Obertová3. ledna 2017 18:40

    Neskutečně dobré!! Určitě budu dělat častěji! Vynikající!

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající děláme často a náš 2 roční syn je zbožňuje 😃

    OdpovědětVymazat
  3. Píšu znovu... Nám se těsto nepodařilo vůbec... Nedrželo tvar, trhalo se a připalovalo neskutečně rychle - i přes dodržení receptu a veškerých rad okolo přípravy i pomalého "smažení" . Nikdy se mi to s lívanci podobného typu nestalo, tak nevím, čím to bylo. Těsto tedy skončilo bohužel v koši 😢

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, protože ty lívance jsou neskutečně dobré... napadá mě snad jen - nevhodně namleté vločky (málo mleté) nebo příliš malá vejce, která nedržela zbytek těsta...

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů