Křehký švestkový koláč / plum pie

Švestkám se letos hodně dařilo, a tak si je užíváme plnými hrstmi (a pusami) až do poslední chvíle. Tenhle páj je letos nejspíš posledním švestkovým receptem a možná i posledním švestkovým dezertem, který se u nás pekl. Ano, jdu trochu s křížkem po funuse, protože sezona už končí, ale tenhle koláč je tak jednoduchý, nenáročný na suroviny a tak dobrý, že tu být musí. Třeba za dva měsíce najdete zásoby zamražených švestek a nebo se vám bude recept hodit příští švestkovou sezonu. A nebo si ho upečte ještě dneska z těch posledních švestek, co máte doma...

Recept je ze slovenského blogu Stvory z kuchyně, já jsem jen dělala méně těsta a více náplně, protože jsem koláč pekla jako velký kus do jedné formy, ale jinak nepotřeboval nijak vylepšovat, protože v jednoduchosti je krása a genialita.



Těsto

150 g másla
300 g hladké mouky
70 g studené vody
špetka soli
-----------------------------
Máslo necháme lehce povolit, smícháme s moukou a solí a vytvoříme drobenku (rukou nebo v robotu). Do drobenky po částech naléváme vodu a zapracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Voda se nemusí spotřebovat všechna, každá mouka saje jinak, raději naléváme opatrně po menších částech.

Těsto zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. 

Náplň

850 g švestek (váha nevypeckovaných plodů)
85 g cukru ( asi 4 vrchovaté lžíce)
30 g hladké mouky (2 rovné lžíce)
2 vrchovaté lžičky skořice
1 menší vejce (na potření)
--------------------------------------
Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky (1-2 cm velké). Posypeme je cukrem, moukou a skořicí a pečlivě promícháme, aby byly všechny části obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C  (horkovzduch na 180°C).

Těsto vyndáme z lednice. Odebereme necelé 2/3 těsta, propracujeme v ruce a na lehce pomoučeném vále rozválíme na průměr asi 30 cm (vyjde na formu 27 cm v průměru). Pomocí válečku přeneseme do formy, vytvarujeme tak, aby těsto bylo na dně i bocích formy a přesahující těsto odřízneme. Koláč poklademe náplní.

Ze zbytku těsta vyválíme delší pruh a rádýlkem nebo kolečkem na pizzu nařezeme pruhy (tlusté nebo tenké podle vlastního uvážení), které pak poskládáme nahoru koláče do mřížky (viz obrázek níže). Pokud nám zbyde těsto, vytvoříme z něj ozdobný okraj (já ho dělala z tenkých proužků nařezaného těsta, které jsem otáčela okolo sebe a pak je položila na kraj formy a zlehka zatlačila na boky koláče).
Pokud se nechcete dělat s mřížkou, stačí z těsta vyválet kolo o průměru 27cm, přenést na koláč a ve středu proříznout do kříže, nebo na několika místech udělat vykrajovátkem díry.
 

Vajíčko vidličkou rozkvrdláme a mašlovačkou potřeme celou mřízku. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.

 

Dokončení

20 g másla
cukr moučka
----------------------
Horký koláč potřeme rozehřátým máslem, pocukrujeme a vrátíme do trouby na dalších 15 minut.

Koláč podáváme ještě vlahý (ne horký), ale chutnat bude i druhý den studený. Těsto je křehké, takže je na něj potřeba ostrý nůž.



Zdroj: http://stvoryzkuchyne.com/slivkovy-paj-so-skoricou/

Komentáře

  1. V jednoduchosti je krása - a dobroty! Švestky miluju a všechno co je s nimi spojené - koláče, knedlíky, povidla.. Zamlouvá se mi i recept na těsto :-))

    OdpovědětVymazat
  2. No jako ten nema chybu. Svestky taky miluji a dnes musim koupit znova nejaky rarach je spapal. Dekuji moc

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, do těsta opravdu nepřijde žádný cukr? Děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů