úterý 4. října 2016

Křehký švestkový koláč / plum pie

Švestkám se letos hodně dařilo, a tak si je užíváme plnými hrstmi (a pusami) až do poslední chvíle. Tenhle páj je letos nejspíš posledním švestkovým receptem a možná i posledním švestkovým dezertem, který se u nás pekl. Ano, jdu trochu s křížkem po funuse, protože sezona už končí, ale tenhle koláč je tak jednoduchý, nenáročný na suroviny a tak dobrý, že tu být musí. Třeba za dva měsíce najdete zásoby zamražených švestek a nebo se vám bude recept hodit příští švestkovou sezonu. A nebo si ho upečte ještě dneska z těch posledních švestek, co máte doma...

Recept je ze slovenského blogu Stvory z kuchyně, já jsem jen dělala méně těsta a více náplně, protože jsem koláč pekla jako velký kus do jedné formy, ale jinak nepotřeboval nijak vylepšovat, protože v jednoduchosti je krása a genialita.



Těsto

150 g másla
300 g hladké mouky
70 g studené vody
špetka soli
-----------------------------
Máslo necháme lehce povolit, smícháme s moukou a solí a vytvoříme drobenku (rukou nebo v robotu). Do drobenky po částech naléváme vodu a zapracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Voda se nemusí spotřebovat všechna, každá mouka saje jinak, raději naléváme opatrně po menších částech.

Těsto zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. 

Náplň

850 g švestek (váha nevypeckovaných plodů)
85 g cukru ( asi 4 vrchovaté lžíce)
30 g hladké mouky (2 rovné lžíce)
2 vrchovaté lžičky skořice
1 menší vejce (na potření)
--------------------------------------
Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky (1-2 cm velké). Posypeme je cukrem, moukou a skořicí a pečlivě promícháme, aby byly všechny části obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C  (horkovzduch na 180°C).

Těsto vyndáme z lednice. Odebereme necelé 2/3 těsta, propracujeme v ruce a na lehce pomoučeném vále rozválíme na průměr asi 30 cm (vyjde na formu 27 cm v průměru). Pomocí válečku přeneseme do formy, vytvarujeme tak, aby těsto bylo na dně i bocích formy a přesahující těsto odřízneme. Koláč poklademe náplní.

Ze zbytku těsta vyválíme delší pruh a rádýlkem nebo kolečkem na pizzu nařezeme pruhy (tlusté nebo tenké podle vlastního uvážení), které pak poskládáme nahoru koláče do mřížky (viz obrázek níže). Pokud nám zbyde těsto, vytvoříme z něj ozdobný okraj (já ho dělala z tenkých proužků nařezaného těsta, které jsem otáčela okolo sebe a pak je položila na kraj formy a zlehka zatlačila na boky koláče).
Pokud se nechcete dělat s mřížkou, stačí z těsta vyválet kolo o průměru 27cm, přenést na koláč a ve středu proříznout do kříže, nebo na několika místech udělat vykrajovátkem díry.
 

Vajíčko vidličkou rozkvrdláme a mašlovačkou potřeme celou mřízku. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.

 

Dokončení

20 g másla
cukr moučka
----------------------
Horký koláč potřeme rozehřátým máslem, pocukrujeme a vrátíme do trouby na dalších 15 minut.

Koláč podáváme ještě vlahý (ne horký), ale chutnat bude i druhý den studený. Těsto je křehké, takže je na něj potřeba ostrý nůž.



Zdroj: http://stvoryzkuchyne.com/slivkovy-paj-so-skoricou/

4 komentáře:

  1. V jednoduchosti je krása - a dobroty! Švestky miluju a všechno co je s nimi spojené - koláče, knedlíky, povidla.. Zamlouvá se mi i recept na těsto :-))

    OdpovědětVymazat
  2. No jako ten nema chybu. Svestky taky miluji a dnes musim koupit znova nejaky rarach je spapal. Dekuji moc

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, do těsta opravdu nepřijde žádný cukr? Děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat