Citronovo-makové muffiny s tvarohem a jogurtem

Jestli máte rádi kombinaci máku a kyselejšího citronu, přijdete si na své u těhle muffinů. A zvlášť, jestli nemáte mlýnek na mák, protože do těhle dortíků se dává mák nemletý. Muffiny jsou navíc plné tvarohu a jogurtu, což aspoň částeně vylepšuje jejich glykemický index:o)





Muffiny

375 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
170 g cukru krupice
1 větší citron (šťáva i kůra z něj)
60 g nemletého máku
250 g tvarohu
300 g bílého jogurtu
50 g oleje
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
-------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Mouku, kypřící prášek, mák, cukr a kůru z citronu (jen žlutá část)  promícháme v míse. V druhé míse lehce prošleháme tvaroh, jogurt, olej, celá vejce, šťávu z celého citronu a vanilkový extrakt. Pak obě části těsta spojíme a promícháme v tužší těsto.

Formičky na muffiny připravíme obvyklým způsobem (já mám silikonové a nic s nimi nedělám) a naplníme těstem asi 1 cm pod okraj. Dohromady asi 20 menších muffinů (hezky poslouží i mini-bábovičky). Vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut do hnědo-zlaté barvy.  Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Poleva (nemusí být)

100 g cukru moučka
1-2 lžíce citronové šťávy
----------------------------------
Cukr rozmícháme dohadka s citronovou šťávou na tekutější pastu a pak s ní pocákáme muffiny.





Zdroj: časopis Apetit  duben 2016 (s úpravami)

Komentáře

  1. Vypadají krásně. Kombinaci tvarohu, citronu a máku mám taky moc ráda. U mě na blogu jsou hodně oblíbené právě tvarohové cupcakes s citronovo-makovou polevou a kandovaným citronem. Tenhle recept ale taky určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jste to myslela dobře, ať si čtenář vybere, ale toto se LeniK nedělá 😟

      Vymazat
  2. Práve dnes som ich piekla, chutia dobre :) aj s cukrovou polevou :) No keďže nemám žiadnu silikónovú formu, tak som dala papierové košíčky do mafinového plechu. Vždy tak pečiem, lebo sa mi nechce umývať stále plech a aj tak je len na 12 mafin.... No košíčky sa prilepili tak mafiny mám aj s celulózou na spodu :P Nevadí, hlavne viem, že ich môžem upiecť aj nabudúce :) Vďaka za inšpiráciu <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to je mi líto, že se muffiny slepily s papírem. Mně šly ze silikonových formiček jedna báseň. Ale hlavně, že chutnaly:o)

      Vymazat
  3. Díky dvěma ocucaným lízátkům mých vnuček:o)) jsem objevila Váš perfektní, krásný
    a "chutný" blog..Ráda se budu inspirovat krásnými dobrotami:o).Přeji krásné jaro a jsem zvědavá, zda se opupínkujeme:o))! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvíli mi trvalo, co má můj blog společného s ocucanými lízátky, ale když jsem dočetla, vše mi secvaklo.o) Přeji, ať se holky opupínkují a doufám, že vám bude podle mého blogu chutnat:o)

      Vymazat
  4. Včera jsem je dělala večer... mouku jsem použila špaldovou a místo kypřícího prášku jedlou sodu. Jsou senzační!! Vláčné...paráda!!
    Líbezná nedělní snídaně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, můžu se prosím zeptat, proč nemletý mák? Nebude to moc křupat?

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den prajem! Nedávno keď som hľadala recept na makovky, tak som nasla vašu stránku a makovky noli skvelé. A chcem skúsiť aj niečo iné. A pretoo by som chcela akú dávku tychto muffinov by som mala robiť, ak chcem robiť 24 kusov klasických muffinov. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Mária

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala bych asi dvojnasobek davky, aby to vyslo, mozna jich bude o trochu vic nez 24, ale lepsi nez mene 😀

      Vymazat
    2. Ďakujem, napíšem potom koľko ich bolo. Uz sa teším.

      Vymazat
  7. Takže dnes som muffiny už upiekla. Dávku som nakoniec nedala dvojnásobnú a vyšlo mi krásne 24 kusov. Muku som dala aj spaldovu, cukor trstinovy. Polevu som nerobila, lebo cukru nám navyše netreba. Naozaj sú veľmi dobré. Odporúčam.

    OdpovědětVymazat
  8. Za me jsou tyto muffiny velkym zklamanim. Predpokladam, ze kvuli obrovskemu mnozstvi hladke mouky. Jsou suche, dusive, bez chuti. Slepice si snad pochutnaji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu mnozstvi mouky je tam taky dost jogurtu a tvarohu, kdyz jsme je opakovane delala, nikdy suche a dusive nebyly, naopak je to typ takoveho toho vlacneho testa.. je mi lito, ze vam se nepovedly/nechutnaly.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů