Boloňské lasagne

Boloňské lasagne patří k těm několika jídlům, které mám hrozně ráda, ale zaberou spoustu času a zapatláte s tím půlku kuchyně. Jelikož boloňské ragú děláme vždycky z cca 2 kil masa, často pak rovnou peču i tuhle dobrotu. Doporučuju je péct pár hodin dopředu, nechat vystydnout a pak teprve krájet (a bohužel ohřívat). Čerstvě upečené je totiž nezvládnete naservírovat tak, aby vypadaly esteticky.

Původní recept je opět z kuchařky Romana Vaňka, jen jsem změnila množství surovin, protože z předepsaného množství ragú mi to vůbec nevycházelo.



Na 6-8 porcí:

1,5 kg boloňského ragú (recept na ragú - pokud uvaříte ragú z 800 g masa (jak je popsáno v receptu), dostanete potřebné množství na lasagne)

Bešamelová omáčka
50 g cibule
60 g másla
60 g hladké mouky
1 l plnotučného mléka
špetka pepře
1 bobkový list
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička soli

Těstoviny lasagne - počet na 4 vrstvy (16-20 plátků podle velikosti zapékací nádoby, je dobré si toto rozměřit dopředu a počítat s tím, že těstovina varem lehce nabyde a zabere víc místa)

80 g strouhaného parmezánu
----------------------------------------------------------------------------------------------

Začneme s přípravou bešamelu.
Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme. 
 Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.

Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.

Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny -  podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.



Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně

Komentáře

  1. Skvely recept, neni vhodne pekac pokryt alobalem nebo potravinarskou folii? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nedělám, mám ráda, když se tam nahoře speče maličko kůrka ze sýra a bešamelu. Dlouho se tyhle lasagne nezapékají, tak se nepřipálí.

      Vymazat
  2. Moc děkuju za výborný recept. Večeře to byla sytá, ale už dlouho jsem si na těstovinách a mletém mase takto nepochutnala;)

    OdpovědětVymazat
  3. recept vyzkoušen a zapsán - osvědčil se, děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů