čtvrtek 3. prosince 2015

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne patří k těm několika jídlům, které mám hrozně ráda, ale zaberou spoustu času a zapatláte s tím půlku kuchyně. Jelikož boloňské ragú děláme vždycky z cca 2 kil masa, často pak rovnou peču i tuhle dobrotu. Doporučuju je péct pár hodin dopředu, nechat vystydnout a pak teprve krájet (a bohužel ohřívat). Čerstvě upečené je totiž nezvládnete naservírovat tak, aby vypadaly esteticky.

Původní recept je opět z kuchařky Romana Vaňka, jen jsem změnila množství surovin, protože z předepsaného množství ragú mi to vůbec nevycházelo.



Na 6-8 porcí:

1,5 kg boloňského ragú (recept na ragú - pokud uvaříte ragú z 800 g masa (jak je popsáno v receptu), dostanete potřebné množství na lasagne)

Bešamelová omáčka
50 g cibule
60 g másla
60 g hladké mouky
1 l plnotučného mléka
špetka pepře
1 bobkový list
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička soli

Těstoviny lasagne - počet na 4 vrstvy (16-20 plátků podle velikosti zapékací nádoby, je dobré si toto rozměřit dopředu a počítat s tím, že těstovina varem lehce nabyde a zabere víc místa)

80 g strouhaného parmezánu
----------------------------------------------------------------------------------------------

Začneme s přípravou bešamelu.
Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme. 
 Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.

Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.

Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny -  podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.



Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně

3 komentáře:

  1. Skvely recept, neni vhodne pekac pokryt alobalem nebo potravinarskou folii? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nedělám, mám ráda, když se tam nahoře speče maličko kůrka ze sýra a bešamelu. Dlouho se tyhle lasagne nezapékají, tak se nepřipálí.

      Vymazat
  2. Moc děkuju za výborný recept. Večeře to byla sytá, ale už dlouho jsem si na těstovinách a mletém mase takto nepochutnala;)

    OdpovědětVymazat