Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Gulášů jsem ve svém životě jedla nespočet. A většinou mi nechutnaly, protože se jednalo o jídelnové či hospodské verze, kde nebyl čas na několikahodinové dušení a podle toho pak vypadalo i maso. A jestli něco nesnáším, je to tlusté maso, které se na vás vyloženě "chechtá" z talíře.. Až guláš na naší svatbě mě přesvědčil, že i z kližky se dá udělat luxusní jídlo a přestala jsem se bát ho taky vyzkoušet. Receptů na guláš je spousty, každý ho dělá trochu jinak.. Obecně se radí - kolik masa, tolik cibule - akorát že každý to pojímá trochu jinak:o) Někdo dává na objem stejně masa i cibule, někdo to bere podle váhy (pak je výsledek trochu do sladka). My nakonec zakotvili u receptu podle Romana Vaňka, kam se na kilo masa dává kilo cibule a výsledek se nijak nezahušťuje.

Na přípravu celého pokrmu je potřeba velké množství času. Pokud ho chcete stihnout na nedělní oběd,  začněte už v sobotu večer. Jen příprava cibule a masa trvá víc než hodinu a pak se omáčka celá ještě alespoň 3 hodiny dusí (já raději dusím asi 5-6 hodin) - aby maso krásně změklo, cibule se rozpadla a zahustila přirozeně omáčku a klíh v mase se rozpustil. Pokud tuhle část podceníte, nebude výsledek dobrý a to by byla škoda.

A prozradím vám jedno tajemství - ač jsem tento guláš vařila už několikrát, houskový knedlík, který vidíte na fotce, je můj úplně první v životě! Fakt! :o)


Hovězí guláš

1 kg hovězí kližky
1 kg cibule
100 g sádla
1,5 lžičky soli,
pepř
2 lžíce mleté červené papriky
1 lžičky drceného kmínu
4 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku
1,5 litru hovězího vývaru
1 lžička sušené majoránky
----------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájím nahrubo. V širokém kastrolu rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plameni orestujeme do hněda. Cibule je opravdu hodně, ze začátku bude dosahovat třeba do půlky kastrolu, na konci jí zbyde jen po dně:o) Restování do hněda trvá klidně i 40 minut, je potřeba s cibulí občas míchat, aby se nepřipalovala a nepřehánět to s intenzitou ohně. Když je cibule hnědá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše 10 minut dojít.

Maso očistíme a nakrájíme na 2 cm velké kostky. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme do hněda. Maso během restování pustí šťavu - tu musíme nechat zcela odpařit (použije-li se mražené maso, šťávy je víc než z čerstvého).

Osmahnuté maso zasypeme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a orestujeme asi dvě minutky - nápek seškrabujemem ze dna, aby se nepřipaloval.

Pak maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod podkličkou dusíme minimálně 3 hodiny, raději déle (a čím déle, tím lépe).

Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně. Necháme 15 minut odpočinou a servírujeme.

Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den.

Houskový knedlík

500 g hrubé mouky
10 g droždí
250 ml mléka
1 rohlík (cca 40-60g)
1 vejce
špetka soli
špetka cukru
------------------------------
Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Mouku smícháme se solí, vložíme do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme maličko cukru. Mléko s droždím zlehka promícháme a necháme 5 minut odpočívat.

Pak přidáme zbytek mléka, celé vejce a vymícháme kypré těsto. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do těsta. Vše přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě.

Mezitím si v širokém hrnci uvaříme vodu, kterou osolíme.

Z lehce nakynutého těsta vytvoříme šišky (já dělám dvě) tak, aby se na délku vešly do hrnce (počítáme s tím, že knedlík ve vodě nabyde) a vložíme je do vroucí vody - vaříme 9 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme opět 9 minut z druhé strany.

Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a okamžitě špejlí na několika místech propícheme, aby pára mohla ven a knedlík se nesrazil. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem.

Knedlíky, které hned nepodáváme, přikryjeme čistou utěrkou, aby neosychaly, poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu.





Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Komentáře

  1. Dělám ho v podstatě stejně, až na to sádlo (dávám máslo). Já ho teda nemusím, ale L. ho miluje. A je fakt, že vždycky vypadá jak z restaurace.

    OdpovědětVymazat
  2. Byl dokonalý. Ještě nikdy se mi nepovedl takový gulášek jako podle Vašeho receptu. Jen jsem neměla čas ho vařit dlouho, tak jsem ho dala na 1 a půl do tlakového hrnce :-) Kamila

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    děkuji mockrát za Váš recept. Guláš byl famózní a navíc bez mouky. Ještě jednou děkuji.�� Daniela

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    děkuji mockrát za Váš recept. Guláš byl famózní a navíc bez mouky. Ještě jednou děkuji.Daniela

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, dnes jsem vařila gulášek a je vynikající! A houskový knedlík úplně famózní, nikdy se mi totiž moc nepovede, ale podle Vašeho receptu paráda, jiný už dělat nebudu!!! Už jsem od Vás vyzkoušela rajskou a koprovku a super, všem chutnalo!!! Ještě se dnes chystám na sladké loupáky! A kdyby jste někdy náhodou vyladila svíčkovou, hned ráda vyzkouším! Díky za Vaše recepty, hned mě to vaření víc baví!!! Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se svičkovou je trochu potíž. Já jí až do dospělosti neměla ráda, teprve s prvním těhotenstvím jsem jí přišla na chuť a od té doby si na ní pochutnám. Ale znáte to, manžel tvrdí, že nejlepší svíčkovou dělá jeho maminka (a ano, má pravdu, ta moje prostě není dokonalá, narozdíl od té od tchýně) a ona to dělá "od oka". Ač jí koukáme pod ruce, když jí dělá, stejně se nám nevede se k ní přiblížit... ale až jednou přijdu na ten fígl, určitě se o něj podělím:o)

      Vymazat
  6. Dělám ho stejně, jen místo protlaku používá čerstvá rajčata zbavená slupky a čerstvou papriku. Zároveň s cibulí, po dlouhém dušení krásně zahustí omáčku a má takový šmrnc.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, guláš vařím, ale většinou z vepřového. (uznávám, není to ono :-)) Brzy se chystám vyzkoušet podle Vašeho receptu, ale chtěla jsem se zeptat, kolik dospělých se z něho nají? Moc děkuji za odpověď. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázka je, jestli se jedná o chlapy jako hora a nebo ženy:o) ale z kila masa to bývá 6-8 porcí.

      Vymazat
  8. Knedlíky, bomba. Moje první domácí v životě. Recept je skvělý. Hned ho jdu vytisknout celé rodině. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry den,dekuji moc za recept.Delala jsem na nedelni obed jen ze srnciho masa.Musim rict, ze vsichni chvalili!I knedliky delam uz dle tohoto receptu. Hledala jsem dobry,zkusila jsem a uz dalsi hledat nemusim. Hezky den. L.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů