Galettes s rebarborou a jahodami

Letošní jahodovou sezonu si (se mnou) užijete. Teda pokud máte rádi jahody:o) Já je totiž miluju a mám v hlavně hned několik nových receptů na dobroty s tímhle skvělým ovocem.

Z minulého týdne mi tu zbyla nějaká rebarbora a někde na netu jsem zahlédla galettes s jahodami a jelikož už mám ozkoušený recept na ovocné galettes, použila jsem tentokrát stejný postup, jen lehce změnila složení náplně tak, aby chutově ladila s jahodami a rebarborou. Koláčky jsou velmi křehké, náplň příjemně kyselá a vy máte pocit, že jíte linecké koláčky s luxusní jahodovu marmeládou s kouskami ovoce. Dají se jíst i vlahé, takže je můžete začít připravovat klidně dvě hodiny před příchodem návštěvy:o)






Těsto:

100 g másla
50 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli,
200 g hladké mouky
2 lžíce vody
-------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Ovocná náplň:

150 g rebarobry
300 g jahod
20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
40 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
30 g zakysané smetany (může být i jogurt nebo tučná smetana)
--------------------------------------------------------------------------
Škrob a oba cukry smícháme dohromady.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké špalíky. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na podobně velké kusy jako rebarboru. V míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (ale není to bezpodmínečně nutné:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme vlahé nebo vychladlé, posypané moučkovým cukrem a porcujeme na šestiny.
 

Komentáře

  1. Ovoce můžu dát jakékoliv a postup na náplň zůstane stejný? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tu ještě recept na galettes s rybízem a tam se ta náplň dělá maličko jinak. Ono ke každému ovoci se hodí něco jiného (co se týče koření), ale když použijete tenhle recept, tak vynechte tu zakysanou smetanu, ta je tam víceméně kvůli rebarboře a doplnuje i chuť jahod, ale třeba k meruňkám bych jí nedávala:o)

      Vymazat
  2. Rebarbora a jahody - mňam. Teď jsem slyšela novou teorii o jedovatosti rebarbory. Že se prej může jíst jen do května. Víš o tom něco? L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono platí, že čím starší rebarbora, tím víc šťavelanů obsahuje a ty tělu extra neprospívaj. Proto se doporučuju jí tepelně upravit s mléčnou bílkovinou a o to se vždycky snažím (tady jsem přidala zakysanou smetanu). Mléčná bílkovina totiž ty šťavelany likviduje. takže je lepší tu rebarboru konzumovat velmi mladou - v květnu.
      Já teď někde četla, že se má jíst max. do svatého Jana - což je na konci června... :o)

      Já se držím toho, že rebarbora ve velkým množství škodí, tudíž jí jíme jen jeden měsíc v roce, ne na kvanta a vždy upravuju s mlíkem, tvarohem, smetanou nebo tak:o)

      Vymazat
  3. Taky dělám a jsou výborný!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    myslíte, že by koláč byl dobrý, kdybych ho udělal jen s rebarborou?

    Děkuji za odpověď.
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude dobrý i jen s rebarborou:o) Ale přitvrdila bych (hodně) na cukru, aby koláčky nebyly až příliš kyselé. A hodně ocukrovat i těsně před konzumací:o)

      Vymazat
  5. Skvělý recept. Dělala jsem s meruňkami a jsou luxusní. ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů