středa 16. července 2014

Galettes s ovocem

Milujete kombinaci křehkého těsta a kyselé chuti? Třeba linecké s domácí rybízovou marmeládou? Máte přebytky rybízu, višní nebo jiného nakyslého ovoce a už nevíte, co s ním? Upečte si galettes. Jednoduché a rychlé koláčky z křehkého těsta plněné jen ovocem a trochou koření. Hodí se v létě jako sladká tečka třeba na grilovačku a nebo ke kávě či čaji. Díky rustikálnímu vzhledu se budou vyjímat na pikinku v přírodě i na svátečním stole.
Dá se experimentovat s libovolným kyselým ovocem. Já použila červený rybíz a vypeckované višně - půl napůl. Dovedu si ho představit i s podílem malin, angreštu a nebo na podzim z kyselých jablek.

Těsto:
100 g másla
50 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli,

200 g hladké mouky
2 lžíce vody

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Ovocná náplň:
400 g vypeckovaného ovoce (já použila 200 g rybízu a 200 g višní)
20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
lžička mleté skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Sypké ingredience smícháme dohromady. Ovoce omyje, vypeckujeme a odstopkujeme, necháme okapat. Následně v míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (mně se to moc nevedlo, placky byly spíš čtverhranné a nakonec to na jejich vizáž nemělo vliv:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky. Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.



Zdroj: Laskominy od Maryny: Galettes s červeným rybízem

11 komentářů:

  1. Tak ses na ně taky vrhla :-) Já zkusila i s jahodama a s nektarinkama a obojí bylo taky dobré. Mlenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je měla v merku už velmi dlouho, jen jsem čekala na rybíz:o) Nektarinky i jahody jsou taky dobrá volba, to věřím:o)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. S meruňkama to bude taky moc dobrý! Dej vědět, jak se povedly:o)

      Vymazat
    2. Já jsem použila i špaldovou mouku, cca ze 70% a místo vanilkového cukru jsem dala vanil.extrakt (cukr jsem neměla). Zatím jsou v troubě, ale myslím, že to bude dobré...jen s těstem se malinko hůře pracovalo....

      Vymazat
  3. Jak moc je to kyselý? Hodně nebo přiměřeně? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiměřeně, ale my to ještě sypali moučkovým cukrem:o) Záleží na kyselosti rybízu, no:o)

      Vymazat
  4. Poslušně hlásím, že moje kombinace meruňky-špaldová mouka-třtinový cukr je vy-ni-ka-jí-cí! Doporučuji vychladit!

    OdpovědětVymazat
  5. Delala jsem s jahodami a rebarborou a super, vsem chutnalo :-) Dekuji za skvele prodobrotacke recepty!

    OdpovědětVymazat