Koka sušenky

Kdo by je neznal? Malé, hnědé, kokosové sušenky, označované jako čajové pečivo. Společně s esíčky jedny z nejoblíbenějších (aspoň pro mě) vůbec. Mají však jednu vadu na kráse - jsou poměrně drahé. Ale mám pro vás dobrou zprávu, našla jsem recept, koka sušenky upekla a můžu prohlásit, že chutnají velmi podobně, ne-li stejně jako ty kupované. Jen jsou trochu víc drobivější, což bude nejspíš použitým druhem tuku - peču zásadně z másla - ale ono jim to na chuti ani kráse neubírá:o)))


220 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2-3 lžíce holandského kakaa
100 g strouhaného kokosu
240 g hladké mouky


Povolené máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.  Přidáme kakao, mouku a kokos a zpracujeme do vláčného těsta, které necháme asi 30 minut odpočinout v lednici (lze přeskočit, ale těsto se bude víc lepit).

Kdo má masomlýnek s nástavci na výrobu sušenek, může použít ten a vytvořit třeba banánky. Kdo nemá, ukoulí z těsta malé kuličky (velikostí něco mezi lískovým a vlašským ořechem, spíš menší), vyskládá je na pečící papír a pomoučenou vidličkou je rozmáčkne do žebrovaných placiček. Já zkusila použit ještě mřížkový kráječ na vařené brambory, ale pod vidličkou se mi vedly hezčí tvary:o))

Pokud chcete sušenky vykrajovat nebo tvarovat raznicí na sušenky, přisypte a zapracujte do těsta ještě dalších 100 g mouky. Těsto pak půjde hezky válet a vykrajovat. 
 
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch stačí na 165°C) a sušenky pečeme 15 minut. Necháme vychladnout na plechu a poté skladujeme v uzavíratelné nádobě.


Zdroj: http://co-si-dam.blogspot.cz/2013/10/koka-susenky.html

Komentáře

  1. Tyhle sušenky výyyyyyyborné.Dostala jsem na ně chuť :-)....Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. jsou výborné, neteče z nich při pečení máslo, a je jich dost. Dělala jsem s dcerou na masovém strojku (aby měla zážitek), ale lepší jsou placičky z kuliček.

    OdpovědětVymazat
  3. Bacha... Hruška si někde pujčil... nápad.... okopíroval i ten vzor z vidličky... teď je to ... recept Ládi Hrušky.... http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-lahodne-domaci-kakaove-susenky-za-tretinu-ceny-kupovanych_discuss.html ja toho voslizla nesnasim..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to mám teda radost:o(
      Každopádně já jsem ten trik s vidličkou nevymyslela, viděla jsem ho už dřív u jiných sušenek a u původního receptu byl taky. Ale já si narozdíl od Hrušky recepty, které jsem sama nevymyslela, neosvojuju, ale poctivě uvádím původní zdroj.

      A docela mě "pobavilo" to, že 4/5 kostky (takže 200g) másla nebo tuku stojí 12 kaček. To by mě zajímalo (ne, vlastně raději vůbec nezajímalo), co za dobrotu tam dal. Protože kvalitní máslo rozhodně nestojí 15 Kč. Použití šlehače na zpracování těsta, lítání kakaa všude po kuchyni,"sušení" na 160°C (já myslela, že při týhle teplotě je to spíš pečení) - to už snad raději komentovat nebudu... A výsledek má zřejmě díky nekvalitnímu tuku pěkně hnusnej:o)

      Vymazat
  4. Koukám, že už to víš - no ....co dodat !

    OdpovědětVymazat
  5. Druhý recept, co jsem dělala z tohoto webu a opět naprostá bomba!!! Moc děkuju za úžasný recept. Potěšila jsem nejen sebe, ale i sousedku. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že jsem udělala radost až do "druhého kolene":oD

      Vymazat
  6. Jsou moc dobré, ale dělala jsem je přesně podle receptu a chutnají spíše jako pracny než koka sušenky...ani nejsou tak čokoládové a to jsem tam dala kakaa o trochu více než v receptu (ostatního přesně na gram stejně) ....v čem může být chyba?
    Díky

    OdpovědětVymazat
  7. Sušenky byly dobré, ale chutnaly spíše jako pracny než koka sušenky....dělala jsem je na gram přesně podle receptu, jen kakaa sem dala o trochu více, ale ani nebyly tak čokoládové....v čem mohla být chyba??

    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké kakao jsi použila? Holandské? Jestli jo, tak netuším, v čem by mohla být chyba:o( Já je dělala už několikrát a jsou fakt dobré, pracny chutnají úplně jinak (aspoň ty, co znám já).

      Vymazat
    2. právě že holandské jako dávám do všeho....je to zvlastní :-) jako pracny nejsou kokosové, ale jinak to tak chutnalo a jsou světlejší...chm, zkusím jeste jednou s jiným kakaem :-)

      Vymazat
    3. A jakou značku? Ony se ty kakaa od sebe liší.. J8 používám Marilu nebo od Kávoviny Pardubice. A fotka odpovídá fakt skutečnosti, nepřibarvovala jsem jí. Fotky teda vždy upravuji, ale tak, aby barva jídla odpovídala skutečnosti a nic nebylo tmavší, sytější nebo naopak světlejší než je skutečnost.

      Vymazat
    4. vypadaly spíše takto: http://www.toprecepty.cz/recept/33736-koka-susenky/ ...možná jen o fous tmavší
      kakao jsem měla od kavoviny pardubice s tou paní právě...
      zkusím ještě jednou, všem ale moc chutnaly, o tom žádná ;-) moc díky

      Vymazat
  8. vypadaly spíše takto: http://www.toprecepty.cz/recept/33736-koka-susenky/ ...možná jen o fous tmavší

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za recept! Manžel si myslel, že to jsou ty z obchodu:DD Jsou opravdu výborné!

    OdpovědětVymazat
  10. Luxusní, já pro změnu kakao neměla vůbec :-D takže bez kakaa byly naprosto dokonalý, snad lepší než s ním ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Dlouho jsem se na ne chystala a konecne jsem je vyzkousela - vyborne! Jen bych mozna priste dala misto casti mluky skrob, at se jeste vic blizi originalu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že v esíčkách ten škrob dělá tu správnou chuť, takže tipuju, že i do originál koka sušenek škrob dávají:o) Dej vědět, jak škrob zafungoval:o)

      Vymazat
  12. Zkusila jsem to se škrobem (cca 50 gramy Gustinu jsem nahradila část mouky) a s cca 1/3 lžičky sody. A konzistence je ideální - nedrobí a nejsou slehlé, prostě tak akorát. Jinak podle síly kakaa to chce ochutnat těsto a pokud se vám bude zdát, že to je až moc kakaové (hořké), tak ještě trochu přisladit. Recept už je opsaný na papíře a uložený v receptové škatuli mezi osvědčenými, které se pečou pravidelně. :) Díky. Věra

    OdpovědětVymazat
  13. Tak přidávám hodnocení i na tyto sušenky a opět parádní!! I našemu synkovi (19m) chutnají a nedávno se s nimi cpal:-D

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tyto sušenky mají úspěch u celé naší rodiny. Díky za skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
  15. Kolik sušenek z dávky asi uděláte? Manžel miluje koka, a Vánoce jsou za rohem. Jestli bude i na obdarování rodiny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho 2,5 plechu, počet vám neřeknu, záleží, jak velké budete dělat sušenky:o)) Ale jestli chcete mít koka sušenky kromě vánočního talíře i pro rodinu a obdarovat je, udělejte z dvojnásobné dávky:o)

      Vymazat
  16. tak jsem letos pekla koka sušenky poprvé a určitě ne naposledy... recept si ukládám :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Taky už si na nich pochutnávám, jsou výborné! Ovšem nějak jsem přeskočila instrukce a místo vyšlehání žloutků s máslem a cukrem jsem naházela do mísy a smíchala všechny suroviny najednou, a sušenky se i tak povedly. Příště to zkusím přesně podle postupu, abych zjistila, jestli náhodou nebudou chutnat jinak :-)

    OdpovědětVymazat
  18. mna najviac na celom recepte zaujali tie naaaadherne fotografie ako to mate krasne naaranzovane a . uzasne doplnky. cele to je take kuzelne . p. s . robili sme dnes esicka su fantasticke

    OdpovědětVymazat
  19. Včera jsem pekla, přidala jsem dle komentářů trochu škrobu místo části mouky a malinko jedlé sody a jsou výborné. Měkké a opravdu jako originál.

    OdpovědětVymazat
  20. Vynikajici, recept ulozen mezi pravidelne peceni. oprvdu dobrota, jako original!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den,
    tyto šušu peču pořád. jen jsem kvůli synovi nahradila vejce škrobem. Děti je mají radši než kupované:-D

    OdpovědětVymazat
  22. Já už peču jen podle Vás... teď přes léto jsem měla úspěchy s kynutým koláčem se drobenkou, u kterého jsem vystřídala pár druhů ovoce.. partnera jsem chuťové uspokojila skořicovo oříškovým kringelem a krtkovým dortem.. dceři chutná míša řez.. no a teďka jsem dostala chuť na tyhle poctivý sůši... máslo měkne.. Díky :.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že má u vás doma můj blog takový úspěch! Děkuji za milý komentář :o)

      Vymazat
  23. Dobrý den,recept znám a susenky pecu z bezlepkové mouky,kvůli alergii,jsou sušší ale moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
  24. Moc děkuju za skvělý recept :) včera jsem pekla a musím říct, že se úžasně povedly a všem moc chutnaly :) už se těším až vyzkouší další z vašich vynikajících receptů :)

    OdpovědětVymazat
  25. Můžu se zeptat, jak dlouho vydrží? Případně dají se třeba zamrazit a sníst až později? Omlouvám se, zda se třeba hloupě ptám, ale jsem v pečení naprostý nováček. U nás se nikdy nepeklo (nepočítám-li babičku) a až teď po narození dcery prostě uzrál ten čas se pustit i do tohoto :-). Díky! Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v uzavřené nádobě vydrží minimálně měsíc (ozkoušeno, když nám je podle mého receptu upekla moje maminka a my onemocněli, nedorazili a přijeli jsme až za měsíc), krásně se rozleží. Mrazit půjdou určitě také.

      A držím pěsti, ať se pečení daří:o)

      Vymazat
  26. Dobrý den,
    děkuji za velmi inspirativní stránky, podle kterých ráda a s úspěchem vařím, hlavně sladké.
    Koka sušenky jsem upekla přesně podle návodu, jen z dvojnásobného množství, protože jsme velká rodina. Povedly se, chuťově a vizuálně neměly chybu. Jen, když jsme je vzali na výlet do Alp, v plastové krabičce, vybalili jsme spíš drobky. Naštěstí i ty se snědly. Nejsem si vědoma nešetrného zacházení při převozu.
    Myslíte, že by pomohlo přidání škrobu a jedlé sody, jak někdo výše zmiňoval?
    Předem děkuji za odpověď a přeji spoustu nápadů při tvoření webovek.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto, že převoz nepřežily. Já je převážela jen zcela běžně v autě a nikdy se nerozdrobily.. Když se přidá místo části mouky škrob, budou asi trochu jemnější a asi budou držet líp. Můžete to zkusit.. Kdyžtak dejte vědět:o)

      Vymazat
    2. Omlouvám se za pozdní odpověď, zapomněla jsem na mnou vznesenou otázku. Tentokrát neměly sušenky jedinou chybičku. Pravděpodobně škrob a jedlá soda mají na výsledek příznivý vliv. Koka sušenkám a autorce stránek třikrát vivat!

      Vymazat
  27. Jsou skvělé, rychle hotové a vypadají nádherně, chystám se je dělat jako vánoční cukroví. Já jsem pokryla přesně dva plechy, dávala jsem těsně k sobě, a vyšlo mi jich 126 ks. Míša

    OdpovědětVymazat
  28. Právě se pečou:-) Díky, Marci, za recept, v sobotu při otvírání showroomu je s chutí nabídneme účastnicím večírku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda já až po rozklinutí pochopila, kdo mi to píše a u jakého otevírání koka sušenky budou! To jsem moc a moc poctěna a doufám, že se sušenky povedly a lidem chutnaly!

      Vymazat
  29. Vymýšlela jsem jak zabavit sebe i dcerku, je už čtrnáct dní doma, kvůli nemoci a nápady docházejí. Tak jsme dnes "plácali" sušenky podle Vašeho receptu. První jsme právě ochutnaly a jsou výborné. Děkujeme za krásné recepty, které mě ve vaření a hlavně pečení inspirují neustále. Dnes jsme udělali i linecký koláč s jablky na jeho ochutnání se už moc těšíme jen musí vychladnout. Díky Lenka

    OdpovědětVymazat
  30. Jsou výborné, pekla jsem je o vánocích a dnes je budu péci opět. Pár známým jsem již dala kontakty na tento web.Velice děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den. Můžu dát místo cukru med?

    OdpovědětVymazat
  32. Dobry den, diky za recept,susenky jsou vyborne! Pro ty, kdo maji bezlepkovou dietu jako ja- misto obyc. Mouky dat cca 180g Jizerky a zbytek bud ryzovou, nebo ja davam ovesnou,pac je celozrnna. A misto dvou zloutku dat jedno cele vajicko. Je to pak min drobive a chut to nezmeni - to s tou drobivosti by podle mne fungovalo i pro obycejnou lepkovou variantu, jak tu nekdo psa,ze jsou drobive...
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  33. Jsou super, dala jsem 50g škrobu a 190g mouky, jsou krásně křehké

    OdpovědětVymazat
  34. Včera upečené...moji kluci(oba synové i manžel)koka sušenky milují a mám pocit, že už je kupovat nebudu, protože tyhle jsou luxusní. Díky moc za recept Jana

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den, včera jsem pekla koka sušenky podle Vašeho receptu a musím říct, že opět zklamání. Tyhle sušenky miluju, receptů už jsem vyzkoušela spousty, ale marně. Stejně jako ten Váš. Ano, jsou malé, hnědé - kakaové a s kokosem, ale tím veškerá podobnost končí. Mrzí mě, že někdo tvrdí, že jsou stejné. Vždycky si říkám, že už to zkoušet nebudu, po čase se oklepu, zkusím a přijde další zklamání. Sušenky nejsou špatné, ale originálu se nepodobají. Děkuji a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  36. Deti ani nemaji cas houkat ze si spalily pusu😀 skvely recept.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů