Brokolicový krém

Brokolice se u nás doma jí na mnoho způsobů. Jedním z nich je i vydatná polévka, která společně s krutony zajistí sytou večeři. Smetana polévku zjemňuje, zahušťuje (a zvyšuje tučnost), ale pokud jste na dietě, nebo smetanu nemůžete či nechcete, klidně ji vynechte, polévka je dobrá i bez ní.




1 střední brokolice
600 ml drůbežího vývaru (nebo vody)
800 ml vývaru z brokolice (vznikne během vaření, není to nic speciálního:o))
1 větší cibule
50 g másla
50 g hladké mouky (nebo hrašky)
2 střední brambory
3 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
-------------------------------------------
Brokolici omyjeme a nakrájíme na větší kusy tak, aby se vešla do hrnce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a vložíme brokolici včetně košťálu. Vaříme doměkka cca 5-10 minut.

Mezitím si v druhém hrnci (ve kterém se bude vařit výsledná polévka) rozpustíme máslo a dozlatova na něm opečeme najemno nakrájenou cibulku. Zasypeme moukou (hraškou) a osmahneme světlou jíšku. Rozředíme vývarem a asi deset minut provaříme.

Brokolici vyndáme z vody (vodu nesléváme!), nakrájíme na menší kousky a odstraníme košťály. Růžičky brokolice vložíme do hrnce s rozvařenou jíškou, přidáme vývar z brokolice (jinými slovy 800 ml vody, ve které se brokolice vařila), osolíme, opepříme a necháme projít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut dokud nejsou brambory měkké.

Přidáme prolisovaný česnek,  zalijeme smetanou a provaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem (pokud je to třeba).

Servírujeme s krutony.


Komentáře

  1. Brokolicová polévka je doopravdy nejlepší. Mám už svůj vymazelný recept. Osmažím kořenovou zeleninu, přidám cibuli. Pak přidám vývar (když je) trochu vody a brokolici, naposledy tam skončila i cuketa, chudinka se na mne koukala smutně v ledničce. Přidám sůl, pepř, naleji půl kelímku smetany (30%)a vařím.
    Počkám až změkne brokolice a mrkev. Tím že se mrkev smažila, tak už moc času nepotřebuji. Vytáhnu košťál a v zastrčeném koutku kuchyně ho sežeru.
    Rozmixuji polévku v mixéru, ponorný mixér lze použít také, ale není to ono.
    Tím, že se přidala smetana už při vaření smetana při mixování ještě zhoustne a není třeba mouka.
    Když je velký hlad, tak přidám kostičky osmažených kuřecích prsíček. Ty okořením jen solí a pepřem.
    A krutonky, ty jsou taky nutné.
    Jen teď už to není polévka, ale plnohodnotný hlavní chod

    OdpovědětVymazat
  2. Olga Eliášková14. února 2019 v 8:38

    Polévka je moc dobrá. Jen jsem do ní nedala žádnou mouku, takže byla řídká a takhle nám moc chutnala. Děkuji za báječný recept.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů