úterý 18. února 2014

Brokolicový krém

Tuhle polévku jsem prvně vyzkoušela u známých a ač se o brokolici traduje, že je sice zdravá, ale nedobrá, tento názor nesdílím a myslím, že kdyby odpůrci ochutnali tuhle polévku, názor by rychle změnili:o)


1 střední brokolice
600 ml drůbežího vývaru (nebo vody)
800 ml vývaru z brokolice (vznikne během vaření, není to nic speciálního:o))
1 větší cibule
50 g másla
50 g hladké mouky (nebo hrašky)
2 střední brambory
3 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř

Brokolici omyjeme a nakrájíme na větší kusy tak, aby se vešla do hrnce. Ve větším hrnci přivedem k varu vodu, osolíme ji a vložíme brokolici včetně košťálu. Vaříme do měkka cca 10-15 minut.
Mezitím si v druhém hrnci (ve kterém se bude vařit výsledná polévka) rozpustíme máslo a dozlatova na něm opečeme najemno nakrájenou cibulku. Zasypeme moukou (hraškou) a osmahneme světlou jíšku. Rozředíme vývarem a asi deset minut provaříme.
Brokolici vyndáme z vody (vodu nesléváme!), nakrájíme na menší kousky a odstraníme košťály. Růžičky brokolice vložíme do hrnce s rozvařenou jíškou, přidáme vývar z brokolice (jinými slovy 800 ml vody, ve které se brokolice vařila), osolíme, opepříme a necháme projít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut dokud nejsou brambory měkké. Přidáme prolisovaný česnek,  zalijeme smetanou a provaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem (pokud je to třeba).
Servírujeme s krutony.

Žádné komentáře:

Okomentovat