Chinois - francouzský máslový koláč

Chinois alias číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. Tak jsem ho taky musela zkusit.. A ne jednou:o)

A po letech se recept dočkal nové fotky:o)




Těsto 

400 g hladké mouky
50 g cukru krupice
90 g másla
100 ml mléka
20 g droždí
2 vejce
špetka soli
--------------------------------
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.

Krém:

2 žloutky
300 ml mléka
30 g hladké mouky
75 g cukru krupice
vanilka
70 g rozinek
rum
--------------------------------
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).

Přes krém přetáhneme folii (tak aby se dotýkala vršku krému, díky tomu se nevytvoří škraloup) a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.

----------------------------------------------------------------------------------------
Při tvarování těsta máme dvě možnosti. Buď použijeme dortovou formu (25cm v průměru) a nebo větší pekáč (cca 40*25 cm):

Dortová forma

Vykynuté těsto znovu prohněteme a oddělíme asi 1/3, kterou vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme těsto dovnitř.

Zbytek těsta rozválíme na co největší a nejtenčí placku, potřeme krémem, posypeme okapanými rozinkami a zavineme do hada.

Toho pak nakrájíme na cca 4 cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládáme do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o)

Takhle vypadá koláč v dortové formě

Pekáč 

Druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravíme pekáček (já mám asi 40*25 cm), jeho dno vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší.

Chinois v pekáči před a po nakynutí

Pekáč vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.

Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C.

Všechny šneky potřeme bílkem (kde to půjde i po stranách) a poté koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 10 minut. Následně snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit asi 18 minut).

Po upečení necháme zchladnout a potřeme glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).









Zdrojů bylo několik, recepty jsou dost podobné, občas se liší postupem a nebo množstvím náplně:o)
http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam-receptu/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept
http://www.toprecepty.cz/recept/17584-chinois---francouzsky-maslovy-kolac/
http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/714-chinois-francouzke-pecivo-

Komentáře

  1. Pořád jsem dumala, co že to dneska upeču. Už mám jasno - díky :-)

    OdpovědětSmazat
  2. Já dělám "méně pracnější" recept, nedávám těsto dolů, jen šneky na pečící papír. :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já ho příště chci zkusit bez "dna" jen na pečící papír, do pekáčku a šneky dělat nižší (takže těsto budu asi válet nadvakrát). No uvidíme:o)

      Smazat
  3. No hledala jsem články ohledně míchání glazur na keramiku a došla sem :-) No to se nemělo stát, zítra ho budu muset zkusit :-D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. To by mě fakt dost zajímalo, jak se po hledání "míchání glazur na keramiku" do dostat na můj blog:o)) Ale těší mě, že i přes rozdílnost témat, zaujal:o)

      Smazat
    2. Zaujal a hned jsem vyzkoušela. S dovolením bych pozvala ke mě na blog. Dělala jsem alternativní verzi s oříšky a čokoládou - bez rozinek.

      Smazat
    3. na alternativu jsem koukala, vypadá zajímavě a musela být určitě dost dobrá:o)

      Smazat
  4. Asi jsem měla nějak těkutější těsto, takže se mi to všechno slilo v jeden kus ;-). Ale bylo to moc dobré, takže příště už vím, kde byla chyba ;-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. těsto se slilo? Ty jo, to si neumím moc představit, jak se to povedlo:o) A s těstem se po nakynutí pracovalo dobře?

      Smazat
    2. No je fakt, že to těsto bylo takové řidší, i když bylo přesně podle receptu...tak příště už lépe odhadnu konzistenci..

      Smazat
    3. Možná velká vejce? Ty mi jednou zkazily větrníčky z odpalovanýho těsta - moc tekutin na málo mouky:o) A nebo málo savá mouka.

      Ale tak hlavně, že koláč chutnal:o)

      Smazat
  5. Vypadá úžasně, hned bych si kousek dala.-)))

    OdpovědětSmazat
  6. Bajecna zalezitost. Pripomina mi to dukatove buchticky s vanilkovym kremem. Jen se po nich zaprasilo.

    OdpovědětSmazat
  7. Úplně luxusní dobrota. Určitě se u nás doma zabydlí. Povedl se. Moc se mi líbí, jak popisujete recepty. Člověk se nebojí s Vámi vařit. Děkuji!

    OdpovědětSmazat
  8. Povedlo se na jedničku a je to veliká dobrota

    OdpovědětSmazat
  9. Taky jsem zkusila hned poté,co recept vyzkoušela moje dcera,která peče moc ráda.Zaručila mi ,že se povede,takže jsem pekla najisto. Děkujeme za skvělou dobrotu ke kávičce.

    OdpovědětSmazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů