sobota 18. dubna 2015

Chinois - francouzský máslový koláč

Chinois alias číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. Tak jsem ho taky musela zkusit.. A ne jednou:o)




Těsto 
400 g hladké mouky
50 g cukru
90 g másla
100 ml mléka
20 g droždí
2 vejce
špetka soli

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.

Krém:
2 žloutky
300 ml mléka
30g hladké mouky
75g cukr
vanilka
70g rozinky
rum

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).


Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.

Při tvarování těsta máme dvě možnosti. Buď použijeme dortovou formu (25cm v průměru) a nebo větší pekáč (cca 40*25cm):

Dortová forma
Vykynuté těsto znovu prohněteme a oddělíme asi 1/3, kterou vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme těsto dovnitř.

Zbytek těsta rozválíme na co největší a nejtenší placku, potřeme krémem, posypeme okapanými rozinkami a zavineme do hada.

Toho pak nakrájíme na cca 4cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládáme do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o)

Takhle vypadá koláč v dortové formě

Pekáč 
Druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravíme pekáček (já mám asi 40*25 cm), jeho dno vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší.

Chinois v pekáči před a po nakynutí

Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.

Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C a poté koláč vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 18 minut). Po upečení ho necháme zchladnout a můžeme ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).



Zdrojů bylo několik, recepty jsou dost podobné, občas se liší postupem a nebo množstvím náplně:o)
http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam-receptu/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept
http://www.toprecepty.cz/recept/17584-chinois---francouzsky-maslovy-kolac/
http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/714-chinois-francouzke-pecivo-

12 komentářů:

  1. Pořád jsem dumala, co že to dneska upeču. Už mám jasno - díky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já dělám "méně pracnější" recept, nedávám těsto dolů, jen šneky na pečící papír. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho příště chci zkusit bez "dna" jen na pečící papír, do pekáčku a šneky dělat nižší (takže těsto budu asi válet nadvakrát). No uvidíme:o)

      Vymazat
  3. No hledala jsem články ohledně míchání glazur na keramiku a došla sem :-) No to se nemělo stát, zítra ho budu muset zkusit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě fakt dost zajímalo, jak se po hledání "míchání glazur na keramiku" do dostat na můj blog:o)) Ale těší mě, že i přes rozdílnost témat, zaujal:o)

      Vymazat
    2. Zaujal a hned jsem vyzkoušela. S dovolením bych pozvala ke mě na blog. Dělala jsem alternativní verzi s oříšky a čokoládou - bez rozinek.

      Vymazat
    3. na alternativu jsem koukala, vypadá zajímavě a musela být určitě dost dobrá:o)

      Vymazat
  4. Asi jsem měla nějak těkutější těsto, takže se mi to všechno slilo v jeden kus ;-). Ale bylo to moc dobré, takže příště už vím, kde byla chyba ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. těsto se slilo? Ty jo, to si neumím moc představit, jak se to povedlo:o) A s těstem se po nakynutí pracovalo dobře?

      Vymazat
    2. No je fakt, že to těsto bylo takové řidší, i když bylo přesně podle receptu...tak příště už lépe odhadnu konzistenci..

      Vymazat
    3. Možná velká vejce? Ty mi jednou zkazily větrníčky z odpalovanýho těsta - moc tekutin na málo mouky:o) A nebo málo savá mouka.

      Ale tak hlavně, že koláč chutnal:o)

      Vymazat
  5. Vypadá úžasně, hned bych si kousek dala.-)))

    OdpovědětVymazat