Španělský ptáček

Typicky české jídlo je španělský ptáček (to zní zvláštně, že ano?) - tenké plátky hovězího masa, do kterých zabalíte vejce, špek, kus buřtu, cibuli a kyselou okurku. Tohle jídlo doma vaří skoro každý a každý na to má svůj recept. Já si oblíbila ten od Romana Vaňka a jen lehce ho modifikovala. Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.




Závitky


4 plátky hovězí kýty (á 150g)
1 natvrdo uvařené vejce 
2 sterilované okurky
4 lžíce plnotučné hořcice
1 střední cibule
20-40 g špeku

80 g gothajského salámu nebo špekáčků
sůl, pepř

Omáčka

50 g sádla 
3 střední cibule
40 g špeku

1 vrchovatá lžíce hladké mouky
800 ml hovězího vývaru
100 ml láku z okurek
1 lžíce plnotučné hořčice
--------------------------------------------------------------

Neprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 5-10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí).

Podáváme s rýží.





Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Páni to vypadá dobře. Ptáčka už jsem neměla snad 10 let určitě.

    OdpovědětVymazat
  2. To snad není pravda. Ty jsi to jedla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne asi:o)) Budu se s tím dvě hodiny vařit a pak to nebudu jíst:o) Jo, jedla! Jsem ti říkala, že se mi těhotenstvím změnily některý chutě:o)

      Vymazat
  3. Dobrý den,objevila jsem Váš blog a moc se mi líbí dneska dělám ptáčky podle Vás

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, tak recept fungoval :o) Jen se chci zeptat, co jste tam změnila oproti originálu od Vaňka. Tuhle jeho kuchařku zrovna nemám. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šla jsem pátrat do kuchařky:-) Recept jsem moc neměnila. Dávám do každého závitku 1/4 vajíčka (Vaněk má půl), do omáčky dávám méně špeku (do svého závitku a do dětských porcí ho nedávám vůbec), méně vývaru. Jinak vše stejné.

      Vymazat
    2. Šla jsem pátrat do kuchařky:-) Recept jsem moc neměnila. Dávám do každého závitku 1/4 vajíčka (Vaněk má půl), do omáčky dávám méně špeku (do svého závitku a do dětských porcí ho nedávám vůbec), méně vývaru. Jinak vše stejné.

      Vymazat
    3. Díky. Já jsem dělal 6 ptáčků a omáčky jsem nechal stejně, co máte tady. A stačilo to bohatě.

      Vymazat
  5. Dobrý den, mám asi pitomý dotaz, ale lze použít místo hovězího vývaru kuřecí? Shodou okolností ho tu mám už hotový. Děkuju.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů