neděle 21. února 2016

Španělský ptáček

Typicky české jídlo je španělský ptáček (to zní zvláštně, že ano?) - tenké plátky hovězího masa, do kterých zabalíte vejce, špek, kus buřtu, cibuli a kyselou okurku. Tohle jídlo doma vaří skoro každý a každý na to má svůj recept. Já si oblíbila ten od Romana Vaňka a jen lehce ho modifikovala. Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.




Závitky


4 plátky hovězí kýty (á 150g)
1 natvrdo uvařené vejce 
2 sterilované okurky
4 lžíce plnotučné hořcice
1 střední cibule
20-40 g špeku

80 g gothajského salámu nebo špekáčků
sůl, pepř

Omáčka

50 g sádla 
3 střední cibule
40 g špeku

1 vrchovatá lžíce hladké mouky
800 ml hovězího vývaru
100 ml láku z okurek
1 lžíce plnotučné hořčice
--------------------------------------------------------------

Neprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 5-10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí).

Podáváme s rýží.





Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

8 komentářů:

  1. Páni to vypadá dobře. Ptáčka už jsem neměla snad 10 let určitě.

    OdpovědětVymazat
  2. To snad není pravda. Ty jsi to jedla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne asi:o)) Budu se s tím dvě hodiny vařit a pak to nebudu jíst:o) Jo, jedla! Jsem ti říkala, že se mi těhotenstvím změnily některý chutě:o)

      Vymazat
  3. Dobrý den,objevila jsem Váš blog a moc se mi líbí dneska dělám ptáčky podle Vás

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, tak recept fungoval :o) Jen se chci zeptat, co jste tam změnila oproti originálu od Vaňka. Tuhle jeho kuchařku zrovna nemám. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šla jsem pátrat do kuchařky:-) Recept jsem moc neměnila. Dávám do každého závitku 1/4 vajíčka (Vaněk má půl), do omáčky dávám méně špeku (do svého závitku a do dětských porcí ho nedávám vůbec), méně vývaru. Jinak vše stejné.

      Vymazat
    2. Šla jsem pátrat do kuchařky:-) Recept jsem moc neměnila. Dávám do každého závitku 1/4 vajíčka (Vaněk má půl), do omáčky dávám méně špeku (do svého závitku a do dětských porcí ho nedávám vůbec), méně vývaru. Jinak vše stejné.

      Vymazat
    3. Díky. Já jsem dělal 6 ptáčků a omáčky jsem nechal stejně, co máte tady. A stačilo to bohatě.

      Vymazat