Jablečný koláč s rumem

Koláč s jablky a rumem se báječně hodí  do povánoční atmosféry (a kuchyně). Už třeba proto, že tuzemák má po Vánocích doma téměř každý a málokdo ho pije jen tak. A pokud milujete vinné hvězdičky obalované ve skořicovém cukru, určitě vám celkem dost tohohle cukru zbylo (a já jsem spořivá a cukr z obalování nevyhazuju, ale schovávám). A skořicový cukr a rum tvoří základ (společně s jablky) tohohle koláče. I když na kráse moc nepobral, mohl by vás přesvědčit příjmenou chutí, jednoduchostí postupu a nenáročností na suroviny. Doporučuji ho dělat spíše do jednotlivých mističek, protože se hodně špatně porcuje a lépe vypadá, když si ho každý konzumet rozrýpe pěkně sám:o))

Recept jsem měla na blogu už dlouho a dnes se dočkal druhého přefocení. Nejprve fotky nové v koláčové formě a pak staršího data v jednotlivých mističkách. 



6 středně velkých jablek,
60 g másla,
50 ml tuzemského rumu,
70 g cukr moučka,
1 zarovnaná lžíce skořice
250 ml mléka
3 vejce,
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence),
špetka soli
150 g hladké mouky
-------------------------------------------------------

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm krátce opečeme (stačí dvě minuty). Zasypeme cukrem se skořicí a opékáme další minutu. Poté odstavíme z plotny a do stále horké pánve nalijeme rum a pečlivě promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.

Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Vejce metličkou prošleháme s vanilkovým cukrem (nebo esencí) a mlékem, přidáme špetku soli.

Jablka přecedíme a slitou rumovou-cukrovou šťávu nalijeme do těsta. 4 formičky nebo 1 velkou (27 cm v průměru) formu vymažeme máslem a rozprostřeme do nich (do ní) jablka.

Do těsta zamícháme mouku, nalijeme na jablka a pečeme do zlatova asi 45 minut. Koláč se nafoukne a při chladnutí zase splaskne (alespoň z části).

Sypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Pokud se upeče v jednotlivých mističkách, jde jíst i vlažný, pokud se má ale porcovat z jedné formy, je lepší ho nechat vystydnout a vychladit v lednici. 



A fotky v jednotlivých mističkách:






Zdroj: Francouzský jablečný koláč s rumem od Kuchařky ze Svatojánu.

Komentáře

  1. Dobrý den, není mi jasné co tvoří to těsto? Které suroviny ? Děkuji za ujasnění ! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto tvoří všechny ingredience krom jablek. Nejprve se vaří jablka s máslem, cukrem a kořením, pak se přidá rum - to se po macerování sleje a přidá se k vyšlehanám vejcím s mlékem.. a pak podle postupu.. Tím "těstem" se v textu myslí ta směs, se kterou se pracovalo v předchozím kroku.

      Vymazat
  2. děkuji. Pustím se do toho experimentu.

    OdpovědětVymazat
  3. Snažil jsem se vařit, ale obraz se nestalo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů