čtvrtek 5. ledna 2017

Jablečný koláč s rumem

Koláč s jablky a rumem se báječně hodí  do povánoční atmosféry (a kuchyně). Už třeba proto, že tuzemák má po Vánocích doma téměř každý a málokdo ho pije jen tak. A pokud milujete vinné hvězdičky obalované ve skořicovém cukru, určitě vám celkem dost tohohle cukru zbylo (a já jsem spořivá a cukr z obalování nevyhazuju, ale schovávám). A skořicový cukr a rum tvoří základ (společně s jablky) tohohle koláče. I když na kráse moc nepobral, mohl by vás přesvědčit příjmenou chutí, jednoduchostí postupu a nenáročností na suroviny. Doporučuji ho dělat spíše do jednotlivých mističek, protože se hodně špatně porcuje a lépe vypadá, když si ho každý konzumet rozrýpe pěkně sám:o))

Recept jsem měla na blogu už dlouho, ale možná díky nezajímavé fotce skoro zapadl do propadliště dějin. Dnes jsem ho teda raději přefotila, protože si to dle mého názoru zaslouží:o)


6 středně velkých jablek,
60 g másla,
50 ml tuzemského rumu,
70 g cukr moučka,
1 zarovnaná lžíce skořice
250 ml mléka
3 vejce,
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence),
špetka soli
150 g hladké mouky
-------------------------------------------------------

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm krátce opečeme (stačí dvě minuty). Zasypeme cukrem se skořicí a opékáme další minutu. Poté odstavíme z plotny a do stále horké pánve nalijeme rum a pečlivě promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.

Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Vejce metličkou prošleháme s vanilkovým cukrem (nebo esencí) a mlékem, přidáme špetku soli.

Jablka přecedíme a slitou rumovou-cukrovou šťávu nalijeme do těsta. 4 formičky nebo 1 velkou (27 cm v průměru) formu vymažeme máslem a rozprostřeme do nich (do ní) jablka.

Do těsta zamícháme mouku, nalijeme na jablka a pečeme do zlatova asi 45 minut. Koláč se nafoukne a při chladnutí zase splaskne (alespoň z části).

Sypeme moučkovým cukrem a jíme ideálně vlažný, ale dobrý je koláč i druhý den.








Zdroj: Francouzský jablečný koláč s rumem od Kuchařky ze Svatojánu.

3 komentáře:

  1. Dobrý den, není mi jasné co tvoří to těsto? Které suroviny ? Děkuji za ujasnění ! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto tvoří všechny ingredience krom jablek. Nejprve se vaří jablka s máslem, cukrem a kořením, pak se přidá rum - to se po macerování sleje a přidá se k vyšlehanám vejcím s mlékem.. a pak podle postupu.. Tím "těstem" se v textu myslí ta směs, se kterou se pracovalo v předchozím kroku.

      Vymazat
  2. děkuji. Pustím se do toho experimentu.

    OdpovědětVymazat