neděle 17. února 2013

Jablečný koláč s rumem

7 středně velkých jablek,
60 g másla,
50 ml rumu,
70 g cukr moučky,
1 lžička skořice
250 ml mléka
3 vejce,
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence),
špetka soli,
150 g hladké mouky

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na centimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejem máslo a jablka na něm krátce opečeme. Odstavíme, zalijeme rumem, zasypeme cukrem a skořicí, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.
Zatím si rozšleháme mléko s vejci a vanilkovým cukrem, přidáme špetku soli. Jablka slijeme, šťávu zamícháme do těsta. Vyšší formu na koláč (raději nepoužívejte dortovou rozevírací formu, já to zkusila a dost těsta mi vyteklo ven, lepší je cokoliv nepropustného:o)) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní jablka. Do těsta se šťávou z jablek zašleháme mouku, zalijeme jím jablka a pečeme do zlatova na 180°C asi 45 minut. Sypeme moučkovým cukrem a jíme teplé:o)
Koláč se neobrací, těsto se rozlije skrz celý koláč a dole a nahoře udělá vrstvičku. Teplý se moc nedá porcovat a přemísťovat, takže je lepší ho nechat vystydnout, naporcovat a ohřát:o)

Zdroj: Francouzský jablečný koláč s rumem od Kuchařky ze Svatojánu.







Žádné komentáře:

Okomentovat