Jablečný koláč s rumem
Recept jsem měla na blogu už dlouho, ale možná díky nezajímavé fotce skoro zapadl do propadliště dějin. Dnes jsem ho teda raději přefotila, protože si to dle mého názoru zaslouží:o)
6 středně velkých jablek,
60 g másla,
50 ml tuzemského rumu,
70 g cukr moučka,
1 zarovnaná lžíce skořice
250 ml mléka
3 vejce,
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence),
špetka soli
150 g hladké mouky
-------------------------------------------------------
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm krátce opečeme (stačí dvě minuty). Zasypeme cukrem se skořicí a opékáme další minutu. Poté odstavíme z plotny a do stále horké pánve nalijeme rum a pečlivě promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.
Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Vejce metličkou prošleháme s vanilkovým cukrem (nebo esencí) a mlékem, přidáme špetku soli.
Jablka přecedíme a slitou rumovou-cukrovou šťávu nalijeme do těsta. 4 formičky nebo 1 velkou (27 cm v průměru) formu vymažeme máslem a rozprostřeme do nich (do ní) jablka.
Do těsta zamícháme mouku, nalijeme na jablka a pečeme do zlatova asi 45 minut. Koláč se nafoukne a při chladnutí zase splaskne (alespoň z části).
Sypeme moučkovým cukrem a jíme ideálně vlažný, ale dobrý je koláč i druhý den.
Zdroj: Francouzský jablečný koláč s rumem od Kuchařky ze Svatojánu.
Dobrý den, není mi jasné co tvoří to těsto? Které suroviny ? Děkuji za ujasnění ! :-)
OdpovědětSmazatTěsto tvoří všechny ingredience krom jablek. Nejprve se vaří jablka s máslem, cukrem a kořením, pak se přidá rum - to se po macerování sleje a přidá se k vyšlehanám vejcím s mlékem.. a pak podle postupu.. Tím "těstem" se v textu myslí ta směs, se kterou se pracovalo v předchozím kroku.
Smazatděkuji. Pustím se do toho experimentu.
OdpovědětSmazatSnažil jsem se vařit, ale obraz se nestalo.
OdpovědětSmazatbohužel moc nerozumím... English?
Smazat