Jablečný páj


Když se řekne apple-pie, představím si přesně tenhle koláč. Dvě vrstvy neutrálního těsta a mezi tím směs jablek, cukru a koření. Ideální do sychravého počasí, které teď vládne a navíc suroviny máte skoro vždy doma:o) Dá se jíst teplý i studený.
Recept tu mám už delší dobu, ale potřeboval přefotit a obnovit, protože prostě stojí za to:o)
Pokud vám chutná náplň, ale těsto je na vás moc kalorické, můžete udělat o trochu dietnější variantu - mřížkový jablečný páj
Původní množství těsta je na větší koláčovou formu (aspoň 30 cm v průměru) a vždycky mi dost těsta zbývalo, protože já mám formu asi 27 cm. Tak jsem se konečně dostala k tomu upravit maličko poměry a už je v receptu i množství surovin na menší formu, aby těsto nezbývalo.

A pokud máte doma velké množství hrušek, klidně je dejte do tohohle koláče půl napůl s jablky. I s nimi je koláč naprosto úžasný. 



(recept z kuchařky R. Baugnietové 500 koláče a dortíky)

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):

300 g hladké mouky (250 g)
špetka soli
230 g vychlazeného másla (150 g)
1 vejce
2 lžičky octa
2 lžíce ledové vody (žádná voda)
----------------------------------------------------------------------------------
Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.

Náplň:

5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
120 g třtinového cukru
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
15 g másla
-----------------------------------------------------------------
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.

V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.

Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).

Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla.

Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho "odřízli" v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče. 

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.

Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.




Komentáře

  1. Koláč jsem dnes upekla, je naprosto super, díky za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, ráda k Vám nakukuju pro inspiraci. Nezlobte se (doufám, že mě Vaši příznivci neukamenují, že jsem si dovolila), v textu máte "půl napůl s jablkami". Nebyla by lepší verze s "jablky"? Ale jak se říká, proti gustu žádný "dišputát". Chodím k Vám hodně pro inspiraci, protože je peklo každý den vařit. Nejde o to vařit, jde o to,co. Občas mi chybí zoufale kreativita a chytám jí u Vás. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že s jablky:o) Já už to po sobě čtu asi popáté a nikdy tam tu chybu nevidím. Děkuju a opravím:o)

      Vymazat
  3. trošku jsem zmatená z toho více a méně kalorického těsta, když se kouknu na poměr mouka, máslo, tak je to stejné. Takže mi zbývá vejce. Ocet asi moc kalorický nebude. Ale i tak jsem ráda, za druhý recept. Malý nemůže vejce ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem to o té kaloričnosti psala kdysi dávno, když jsem neměla přepočtené těsto na menší formu.. teď koukám, že to vyjde úplně stejně:-) ta menší kaloričnost byla jen v tom, že těsta bylo prostě trochu méně.. ale díky za poznámku, já ten úvod upravím:-)

      Vymazat
  4. Mňam, je fakt výborný! Nejdřív jsem se lekla, že jsem do těsta zapomněla přidat cukr, protože samotné je takové nijaké... ale s tou jablíčkovou směsí je to naprosto výborné! Manžel prohlásil, že by si recept zasloužil, aby byl přepsán do mojí kuchařky (píšu si tam opravdu jenom ty recepty, podle kterých vím, že budu vařit/péct znovu :-) ). Děkuju za další skvělý recept! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem koláč upekla a je fantastický!Moc Vám děkuji za úžasné a inspirující recepty.Už jsem podle Vás pekla nekolik koláčů a všechny uz mám napsané v nejlepších rodinných receptech na čestém místě😊!...Jo a moc děkuji,za prodloužení domény,co bych si bez Vás počala.❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se podle mého blogu všude tak vede 😀.

      S tou doménou to byl na instagramu takový fórek, jen ho pár lidí nepochopilo a psalo mi, proč chci končit ☺☺.

      Vymazat
  6. Luxusní záležitost, upekla jsem dopoledne a po obídku už nebyl ani kousek.Těsto skvělé.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů