Tvarohová zebra

Tenhle  moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"

Zebra z fotek byla pečena ve formě s průměrem 22 cm, níže v receptu je nechána i jedna starší fotka, kde se zebra pekla ve formně 27 cm (je tedy nižší a méně efektní).


Těsto


100 g másla,
100 g cukru krupice,
1 vejce,
špetka soli,
225 g polohrubé mouky
----------------------------------
Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a než se rozehřeje, připravíme si těsto a náplň.

Změklé máslo a cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem.

Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
 

Náplň

1 kg tvarohu ,
200 g zakysané smetany,
150 ml mléka,
150 g moučkového cukru,
2 vejce,
60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku),
1 vanilkový cukr,
3 lžíce kakaa
---------------------------------------
V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny ostatní suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, přidáme mléko s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o).

Třetinu  krému (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Pokud je po přidání kakaa směs hodně tuhá, můžeme ji naředit několika lžícemi mléka. 

Nyní máme dvě části, světlé je 2x víc než tmavé.

Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zakroutit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)

Formu položíme na plech (z formy může prosakovat tuk nebo vytéct část náplně) a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno.

Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (při otevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela vychladnuté, případně vychlazené z lednice.





A jedna historická fotka se zebrou z formy s průměrem 27 cm.




Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne-moucniky/tvarohova-zebra

Komentáře

  1. Co mi to děláš... už se na ni chystám kolik let a teď je i taková vhodná doba - jednak zima, tak ideální počasí na pečení, jednak si zvykání v novém bytě zařizuju především pečením, to je taková domovotvorná aktivita ;) a navíc mám nový robot, takže moučník na víkend je asi jasný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no co bych dělala, přece ti dávám návod na to, co upéct o víkendu:oD

      Já neměla dlouho dortovou formu, takže jsem zebru nepekla snad rok.. Byla ta chyba:o)

      Vymazat
  2. To je kráááása, no úplná zebra :-) Tvaroh můžu jíst na kila :D www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. V jak velké formě se to prosím pěkně peče? :) Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle konkrétně je pečená ve velké formě, co má 27 cm v průměru, ale jinak jsem jí dřív pekla ve formě s průměrem 23 cm a v pohodě se náplň vešla. Klidně bych vzala i menší, vrstva náplně by byla vyšší a vypadala by možná ještě líp.

      Vymazat
  4. Nevím čím to, ale mě teda zebra vylezla několik centimetrů nad formu (průměr 26 cm, cca) ... Tak jsem zvědavá, jak to dopadne chuťově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zase spadla, ne? Ona se ta tvarohová náplň ráda nafukuje a po zchladnutí zplaskne. Hlavně, že nevytekla:o)

      Vymazat
  5. Ahoj, prosím, jak moc je tahle dobrota sladká? "Běžně" a nebo se snažíte o méně cukru? Abych věděla, jestli si můžu dovolit něco cukru ubrat.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já obecně sladím spíše méně než je obvyklé, nemám moučníky přeslazené. Už bych moc cukru neubírala.. Vemte si, že v náplni je na 1,3 kg hmoty jen 150 g cukru...

      Vymazat
  6. Mě se to prosím vůbec neroztékalo, musela jsem roztírat špachtlí. A to jsem přidávala mléko. Asi bude rozdíl tvarohu? Byl to ten v papíru, trochu s hrudkami. Holt mám spíš antilopu :( Teď jsem cca 2 cm nad kraj těsta, budu čekat, zda klesne.

    OdpovědětVymazat
  7. teprv jsem to tu objevila, to musí být moc dobré, jen by mne zajímalo, na kolik stupňů mám dát troubu, aby to nebilo zvenku spálené a zevnitř syrové.

    OdpovědětVymazat
  8. Během pečení popraskal.... co s tím? Přešlehaný tvaroh? Po pečeni padl, tak to není tolik vidět...ale povrch není tak hladký... Jinak palec nahoru, za vzhled i chut.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů