úterý 28. října 2014

Tvarohová zebra

Tenhle  moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"
Nejedná se o nový recept, pouze jsem přefotila starou fotku a trochu upravila popis přípravy:o)

 

Těsto:

100 g másla,
100 g moučkového cukru,
1 vejce,
špetka soli,
225 g polohrubé mouky

Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.
Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
 
Náplň:
1 kg tvarohu ,
200 g zakysané smetany,
150 ml mléka,
150 g moučkového cukru,
2 vejce,
60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku),
1 vanilkový cukr,
3 lžíce kakaa


V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.
Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)
Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené. 





Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne-moucniky/tvarohova-zebra

7 komentářů:

  1. Co mi to děláš... už se na ni chystám kolik let a teď je i taková vhodná doba - jednak zima, tak ideální počasí na pečení, jednak si zvykání v novém bytě zařizuju především pečením, to je taková domovotvorná aktivita ;) a navíc mám nový robot, takže moučník na víkend je asi jasný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no co bych dělala, přece ti dávám návod na to, co upéct o víkendu:oD

      Já neměla dlouho dortovou formu, takže jsem zebru nepekla snad rok.. Byla ta chyba:o)

      Vymazat
  2. To je kráááása, no úplná zebra :-) Tvaroh můžu jíst na kila :D www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. V jak velké formě se to prosím pěkně peče? :) Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle konkrétně je pečená ve velké formě, co má 27 cm v průměru, ale jinak jsem jí dřív pekla ve formě s průměrem 23 cm a v pohodě se náplň vešla. Klidně bych vzala i menší, vrstva náplně by byla vyšší a vypadala by možná ještě líp.

      Vymazat
  4. Nevím čím to, ale mě teda zebra vylezla několik centimetrů nad formu (průměr 26 cm, cca) ... Tak jsem zvědavá, jak to dopadne chuťově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zase spadla, ne? Ona se ta tvarohová náplň ráda nafukuje a po zchladnutí zplaskne. Hlavně, že nevytekla:o)

      Vymazat