Třená bábovka


Třená bábovka byla úplně první bábovka, kterou jsem si vyfotila a dost možná i moje první povedená bábovka vůbec. Od té doby jí peču podle tohohle receptu a stále nám chutná:o) Je krásně vláčná a tak akorát sladká.
Tento týden dorazila výhra z Gurmetu (forma na bábovku jubilee a lívanečník), tak jsem formu musela prubnout a volba padla na třenou bábovku, protože stará fotka byla opravdu velmi prehistrická a dělala tu trochu ostudu.




4 vejce
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
250 ml mléka
2 lžíce kakaa


Utřeme máslo s polovinou cukru moučka a s vanilkovým cukrem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do utřeného másla postupně zapracujeme žloutky. Nakonec přilijeme mléko a promícháme.

Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a následně do něj zašleháme druhou půlku cukru moučka.

Do žloutkové hmoty zamícháme postupně a na střídačku mouku a sníh. Nemícháme příliš ostře, aby sníh nespadl. Odebereme asi třetinu a tu spojíme s kakaem.

Vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku (já ji vystříkala olejem ve spreji, jak radil návod u formy) a většinu světlé hmoty nalijeme do formy (část necháme). Na světlou část nalijeme tmavou a nakonec navrstvíme i zbytek světlé hmoty (vzniknou nám tři patra a zajímavější mramorování).

Bábovku pečeme asi 40 minut při 180°C (horkovzduch 160 °C), propečenost zkoušíme špejlí.

Po upečení necháme bábovku asi půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopíme. Servírujeme zlehka posypané moučkovým cukrem. 



Komentáře

  1. Klasika nikdy nezklame... Nádhera! S.

    OdpovědětVymazat
  2. přidám se, odkud je ta forma? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji vyhrála v soutěži v časopisu gurmet, forma je odtud http://www.minnesotabakery.cz/d/forma-na-babovky-jubilee-1000011/

      Vymazat
  3. Krásná forma..Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  4. ta forma je fakt nádherná. už dlouho se odhodlávám nějakou takovou hezkou koupit. Ne že bych hezkou neměla, mám nádhernou po prababičce... :-) a možná si vezmu ještě jednu od mamky (taky po prababičce)... :-) ale až do nového domečku. a recept i bábovka jsou k nakousnutí.... můžu poprosit o jeden kousek do Brna :-)))) děkuji a krásný den. Lenča ze zdravejist.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. prosim, ma ta zloutkova cast byt pak s prilitim mleka takova hrudkovata? Nemuzu to rozmichat do homogenni hmoty. Moc diky za rychlou odpoved! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Castomi to po priliti mleka hrudkovati, vysledku to nevadi 😀

      Vymazat
    2. Dekuji, uz je v troube:)

      Vymazat
    3. Tak moje babovka skoncila v kosi :( pekla jsem ji od sedmi hodin, nejprve 40 minut, na spejli dobre, ale po vyklopeni prostredek uplne syrovy...jeste jsem to takhle opakovala po deseti minutach asi 4x a pokazde kasovity prostredek :( Nevim, kde jsem udelala chybu, ale ted ve ctvrt na jedenact uz jsem na to nemela nervy :(

      Vymazat
    4. Co máte za troubu? Já se obávám, že jestli jste bábovku vracela zpět do formy a dala jí znovu péct, tak prostředek nebyl nedopečený, ale sražený:o/

      Vymazat
  6. Mám horkovzdušnou. Kolem té díry ve formě byla ta bábovka taková mazlavá a po všem tom dopékání se to nezmenilo. Nevím, jak vypadá srazená bábovka, měla stále pěkný tvar.

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím můžu použít Heru místo másla ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vám vyhovuje chuť hery místo másla, tak klidně použijte heru. Já bych to nedělala, mám ráda, když dezerty chutají po másle..

      Vymazat
  8. Když já ji potřebuji zpracovat a nenašla jsem žaldný moučník...

    OdpovědětVymazat
  9. Už vychladla, tak jsme nakrojili a je výborná. Ač na začátku byly nějaké problémy (do bílků se mi dostal trochu žloutek a nebyl moučkový cukr), výsledek je i tak báječný. I se mi pěkně povedla kakaová vrstva, taková pěkná vlnka z toho vznikla. Už druhý recept z této stránky a opět úspěch. 100% se sem ještě pro nějaký vrátím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cukr moučka je tam z historických důvodů, dřív jsem jiný cukr doma nevedla, ale dneska používám normálně cukr krupici:o) Musím to v receptu už upravit:o)
      Každopádně jsem moc ráda, že se recept povedl a chutná!

      Vymazat
    2. Hrozně se mi líbí, jak i ke každému receptu máte úvod, určitý příběh na začátku. Hned se ty recepty zdají snáze udělatelné :D. Vážně pěkná práce a moc děkuji :)

      Vymazat
  10. Myslite, ze testo pujde do berankove formy bez priklopu-zad?

    OdpovědětVymazat
  11. Myslite, ze testo pujde do berankove formy bez priklopu-zad?

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Marci, ráda bych se zeptala, jakou používáš formu na bábovku. Předem díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejradeji mam od Nordicware a nebo sklenenou (zrejme simax). Mit kameninu po babicce, pecu v tom, ty byvaji lety propalene do dokonalosti.

      Vymazat
    2. Kamenina super, ale čas se musí navýšit na skoro 2násobek.

      Vymazat
  13. Investovat do dobré formy se vyplatilo. Bábovka je překrásná a navíc moc dobrá.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den. To je teda Mmmh, dobrota! Děkuji moc za tento recept. Už si ho peču snad rok každý měsíc alespoň jednou a zatím se mi teda vůbec neomrzel. Nabídnu vždy i návštěvě a chválí. Já jsem tedy zkoušel spoustu receptů na bábovku, třeba i recept, kde se dělá hrníčková bábovka, ale vaše je prostě nejlepší! Ještě jednou děkuji a mějte se.

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím. Tak dopadl sem stejně jak už popisovala jadna paní v roce 2017. Bábovka se pravděpodobně srazila. Jsem začínající "cukrář" a možná by neškodilo recept více rozvést. Myslím si že můj problém vznikl přidáním chladného mléka

    OdpovědětVymazat
  16. Klára 3.6.2022
    Moc děkuji za snadný a skvělý recept. Sice jsem trochu zazmatkovala, když se mi po utření cukru s máslem a následném vmíchání žloutků a mléka hmota nějak posrážela a mléko se mi oddělilo, ale hned jsem to ve vodní lázni spojila a pak pokračovala dle receptu.
    Bábovka nádherně vyběhla a byla nadýcháná a jemná.👍👍👍😉.

    OdpovědětVymazat
  17. Výborný recept....děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů