neděle 1. března 2015

Třená bábovka


Třená bábovka byla úplně první bábovka, kterou jsem si vyfotila a dost možná i moje první povedená bábovka vůbec. Od té doby jí peču podle tohohle receptu a stále nám chutná:o) Je krásně vláčná a tak akorát sladká.
Tento týden dorazila výhra z Gurmetu (forma na bábovku jubilee a lívanečník), tak jsem formu musela prubnout a volba padla na třenou bábovku, protože stará fotka byla opravdu velmi prehistrická a dělala tu trochu ostudu.




4 vejce
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
250 ml mléka
2 lžíce kakaa


Utřeme máslo s polovinou cukru moučka a s vanilkovým cukrem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do utřeného másla postupně zapracujeme žloutky. Nakonec přilijeme mléko a promícháme.

Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a následně do něj zašleháme druhou půlku cukru moučka.

Do žloutkové hmoty zamícháme postupně a na střídačku mouku a sníh. Nemícháme příliš ostře, aby sníh nespadl. Odebereme asi třetinu a tu spojíme s kakaem.

Vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku (já ji vystříkala olejem ve spreji, jak radil návod u formy) a většinu světlé hmoty nalijeme do formy (část necháme). Na světlou část nalijeme tmavou a nakonec navrstvíme i zbytek světlé hmoty (vzniknou nám tři patra a zajímavější mramorování).

Bábovku pečeme asi 40 minut při 180°C (horkovzduch 160 °C), propečenost zkoušíme špejlí.

Po upečení necháme bábovku asi půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopíme. Servírujeme zlehka posypané moučkovým cukrem. 



15 komentářů:

  1. Vynikající ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Klasika nikdy nezklame... Nádhera! S.

    OdpovědětVymazat
  3. přidám se, odkud je ta forma? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji vyhrála v soutěži v časopisu gurmet, forma je odtud http://www.minnesotabakery.cz/d/forma-na-babovky-jubilee-1000011/

      Vymazat
  4. Krásná forma..Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  5. ta forma je fakt nádherná. už dlouho se odhodlávám nějakou takovou hezkou koupit. Ne že bych hezkou neměla, mám nádhernou po prababičce... :-) a možná si vezmu ještě jednu od mamky (taky po prababičce)... :-) ale až do nového domečku. a recept i bábovka jsou k nakousnutí.... můžu poprosit o jeden kousek do Brna :-)))) děkuji a krásný den. Lenča ze zdravejist.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. prosim, ma ta zloutkova cast byt pak s prilitim mleka takova hrudkovata? Nemuzu to rozmichat do homogenni hmoty. Moc diky za rychlou odpoved! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Castomi to po priliti mleka hrudkovati, vysledku to nevadi 😀

      Vymazat
    2. Dekuji, uz je v troube:)

      Vymazat
    3. Tak moje babovka skoncila v kosi :( pekla jsem ji od sedmi hodin, nejprve 40 minut, na spejli dobre, ale po vyklopeni prostredek uplne syrovy...jeste jsem to takhle opakovala po deseti minutach asi 4x a pokazde kasovity prostredek :( Nevim, kde jsem udelala chybu, ale ted ve ctvrt na jedenact uz jsem na to nemela nervy :(

      Vymazat
    4. Co máte za troubu? Já se obávám, že jestli jste bábovku vracela zpět do formy a dala jí znovu péct, tak prostředek nebyl nedopečený, ale sražený:o/

      Vymazat
  7. Mám horkovzdušnou. Kolem té díry ve formě byla ta bábovka taková mazlavá a po všem tom dopékání se to nezmenilo. Nevím, jak vypadá srazená bábovka, měla stále pěkný tvar.

    OdpovědětVymazat