Jogurtová bublanina s drobenkou
Bublaniny obvykle moc nemusím, protože většina receptů je na více či méně dusivou buchtu posypanou ovocem. Tahle bublanina k takovým ale nepatří. Díky jogurtu v těstě je vláčná a milovníci drobenky si přijdou na své, protože k dokonalosti ji dovádí právě posypka z drobenky.
Použít můžete libovolné drobnější ovoce, větší nakrájejte na kousky. Dá se použít i mražené. Já jsem třeba včera objevila v mrazáku loňský rybíz, který jsem skombinovala s kousky čerstvých jahod a ráno měla svačinu pro děti i nás dospělé.
5 lžic oleje
2 hrnky cukru krupice (340 g)
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky (250 g)
1 prášek do pečiva
Na drobenku:
60 g másla
60 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
--------------------------------------------------
Použít můžete libovolné drobnější ovoce, větší nakrájejte na kousky. Dá se použít i mražené. Já jsem třeba včera objevila v mrazáku loňský rybíz, který jsem skombinovala s kousky čerstvých jahod a ráno měla svačinu pro děti i nás dospělé.
2 hrnky jogurtu (500 g)
3 vejce5 lžic oleje
2 hrnky cukru krupice (340 g)
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky (250 g)
1 prášek do pečiva
Na drobenku:
60 g másla
60 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
--------------------------------------------------
Troubu zapneme na 160°C horkovzduch.
V míse smícháme jogurt, vejce, olej a cukry. Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme a homogenní těsto.
Hluboký plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem (ten je dobré zmuchlat, namočit, vyždímat a na plech rozprostřít), nalijeme na něj těsto a rozetřeme stěrkou. Posypeme rovnoměrně drobnějším ovocem (mražené sypeme rovnou z mrazáku, nenecháváme povolit).
Suroviny na drobenku vložíme do misky a prsty vypracujeme drobivou směs. Tou koláč vydatně posypeme.
Plech vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Dobry den, pekla jsem s tresnemi a musim rict, ze vynikajici. Jak pisete, testo vlacne a ta zmolenka tomu doda fantastickou chut. Priste zkusim s boruvkami. Dekuji za skvely recept 👍
OdpovědětVymazatDobry den, doporucuji. Tato bublania je vazne skvela, zadna dusivka, ale nadychana a ta drobenka MNAM
OdpovědětVymazatRáda bych Vám poděkovala za tento recept. Bublanina je skvělá, a jistě ji ráda znovu upeču. Chutná manželovi i dceři 😉, jen příště dáme méňe cukru. Alespoň o 50 g.
OdpovědětVymazatUpekla jsem se švestkami v pekáčku více na vysoko a tedy o trochu déle. Přítel řekl: Luxusní! :) Děkuji za recept! Píšu si ho. :)
OdpovědětVymazatVýborný, lehký recept. Chutná skvěle. Nejlépe se švestkami. Místo jogurtu se může použít kefír.
OdpovědětVymazatVýborné! Tak jako všechny vaše recepty :)
OdpovědětVymazatProsím, ten hrnek je velký jak? Pro jogurt 250 g, pro polohrubou 125 a pro cukr 170 g. Tak radši dodržovat gramy v závorce? Díky
OdpovědětVymazatHrnek je tu myslen na 250 ml. Ja jsem tam ty gramy doplnila, mam to tak radeji.
VymazatDobrý den, právě se chystám na vaši bublaninu, prosím jak je to s tou moukou a jogurtem? Píšete u všeho 2 hrnku, ale zároveň jogurtu 500g a mouky 250g dekuji moc
OdpovědětVymazatHrnek je objemová hodnota, ale gramy jsou o váze. Stejný objem jogurtu nevaží stejně jako tentýž objem mouky. Zkuste si to převážit doma, že hrnek jogurtu bude vážit jinak než hrnek mouky..
VymazatDobrý den, dnes jsem pekla poprvé tuto bublaninu s třešněmi a je vynikající. Bublanina je vláčná a s drobenkou úplná mňamka. Budu péct jen podle tohoto receptu, za který moc děkuji.
OdpovědětVymazat