Vaječný líkér

Vaječný likér si kvůli intoleranci laktozy musím každý rok vařit sama (protože doma si ho z bezlaktozového mléka a smetany připravit dokážu, ale nikdo ho takto neprodává) a letos jsem ho vařila už 3x a myslím,  že ještě jedna várka mě do konce roku čeká. Je velmi dobře tekutý (neztuhne), opravdu silný (takže slabší povahy do něj nalijí nenší, ale minimálně poloviční množství alkoholu) a kdo ho ochutnal, tak chválil:o) Pokud hledáte recept na vaječnák, který není z kondenzovaného mléka nebo s přídavkem škrobu, tento by vás mohl oslovit. 

Neliju do něj tuzemák ale rum z cukrové třtiny. Vím, že ho spousta lidí dělá z tuzemáku, ale ten je na můj vkus příliš aromatický a jak ho mám ráda na cukroví a v kuchyni mi nesmí chybět, tak samotný ho fakt nepiju (zatímco kvalitní rum si naliju ráda), takže bych si ho nedala ani do vaječňáku. Radím vám tedy použít takový alkohol, který s chutí pijete i samotný - rum, brandy, někdo používá vodku. 


Na 1,25 l likéru:

3 žloutky
100 g cukru krupice
500 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
1/2 vanilkového lusku (nebo část cukru nahradit domácím vanilkovým cukrem)
500 ml rumu (z cukrové třtiny)
-----------------------------------------------------------------------
Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé hmoty. Snížíme otáčky šlehání a za stálého šlehání přilijeme všechno mléko a smetanu, přidáme i zrníčka z vanilkového lusku (ten je potřeba podélně rozříznout a tupou stranou nože semínka seškrábnout). 

Směs přelijeme do hrnce a na sporáku zahříváme asi na 90°C a při této teplotě udržujeme cca 5 minut (je třeba tepelně upravit žloutky) a mícháme metličkou, aby se směs nepřichycovala

V Kenwoodu s indukční deskou nechám šlehací metlu, nastavím na 90°C, pomalé míchání a časovač nastavím na 10 minut. 

Směs odstraníme ze zdroje tepla, občas promícháme a necháme vychladnout tak, abychom ve směsi udrželi prst. Pak přilijeme rum, zamícháme a nalijeme do čistých lahví. Likér je nutno nechat odležet do druhého dne v chladu, ztratí přílišnou ostrost (ještě teplý je opravdu hodně ostrý a silný). Skladujeme v lednici. 





Komentáře

  1. Ty sklenky jsou parádní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou ještě po mojí babičce, půjčila jsem si je od mamky právě na focení likéru.

      Vymazat
  2. díky za recept, také mám problémy s laktozou... prima dny z Jizerek přeje Olina

    OdpovědětVymazat
  3. Juuu, to vypadá moc dobře hned vyzkouším, dcera nemůže laktózu a miluje vaječný koňak, už se těším co na to řekne, díky moc za recept😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen se připravte na to, že tento vaječňák je opravdu silný a má grády:o) Já to tak mám ráda, ale raději varuji dopředu.o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů