Vaječný likér si kvůli intoleranci laktozy musím každý rok vařit sama (protože doma si ho z bezlaktozového mléka a smetany připravit dokážu, ale nikdo ho takto neprodává) a letos jsem ho vařila už 3x a myslím, že ještě jedna várka mě do konce roku čeká. Je velmi dobře tekutý (neztuhne), opravdu silný (takže slabší povahy do něj nalijí nenší, ale minimálně poloviční množství alkoholu) a kdo ho ochutnal, tak chválil:o) Pokud hledáte recept na vaječnák, který není z kondenzovaného mléka nebo s přídavkem škrobu, tento by vás mohl oslovit.
Neliju do něj tuzemák ale rum z cukrové třtiny. Vím, že ho spousta lidí dělá z tuzemáku, ale ten je na můj vkus příliš aromatický a jak ho mám ráda na cukroví a v kuchyni mi nesmí chybět, tak samotný ho fakt nepiju (zatímco kvalitní rum si naliju ráda), takže bych si ho nedala ani do vaječňáku. Radím vám tedy použít takový alkohol, který s chutí pijete i samotný - rum, brandy, někdo používá vodku.
Na 1,25 l likéru:
3 žloutky
100 g cukru krupice
500 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
1/2 vanilkového lusku (nebo část cukru nahradit domácím vanilkovým cukrem)
500 ml rumu (z cukrové třtiny)
-----------------------------------------------------------------------
Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé hmoty. Snížíme otáčky šlehání a za stálého šlehání přilijeme všechno mléko a smetanu, přidáme i zrníčka z vanilkového lusku (ten je potřeba podélně rozříznout a tupou stranou nože semínka seškrábnout).
Směs přelijeme do hrnce a na sporáku zahříváme asi na 90°C a při této teplotě udržujeme cca 5 minut (je třeba tepelně upravit žloutky) a mícháme metličkou, aby se směs nepřichycovala.
V Kenwoodu s indukční deskou nechám šlehací metlu, nastavím na 90°C, pomalé míchání a časovač nastavím na 10 minut.
Směs odstraníme ze zdroje tepla, občas promícháme a necháme vychladnout tak, abychom ve směsi udrželi prst. Pak přilijeme rum, zamícháme a nalijeme do čistých lahví. Likér je nutno nechat odležet do druhého dne v chladu, ztratí přílišnou ostrost (ještě teplý je opravdu hodně ostrý a silný). Skladujeme v lednici.
Ty sklenky jsou parádní
OdpovědětVymazatTy jsou ještě po mojí babičce, půjčila jsem si je od mamky právě na focení likéru.
Vymazatdíky za recept, také mám problémy s laktozou... prima dny z Jizerek přeje Olina
OdpovědětVymazatJuuu, to vypadá moc dobře hned vyzkouším, dcera nemůže laktózu a miluje vaječný koňak, už se těším co na to řekne, díky moc za recept😉
OdpovědětVymazatjen se připravte na to, že tento vaječňák je opravdu silný a má grády:o) Já to tak mám ráda, ale raději varuji dopředu.o)
VymazatDobrý den, jak dlouho vydrží likér v lednici prosím?
OdpovědětVymazatHmmm .. nam vydržel 2 tydny, pak se vždy vypil :o)
Vymazat