Dvojctihodné koláče

Moc ráda se koukám na pořad Peče celá země a vyloženě mě baví technické výzvy. Když se pekly koláče s dvěma náplněmi, musela jsem to vyzkoušet. První várku jsem skoro celou přinesla do práce a koláčky mizely rychlostí blesku. Byly opravdu výborné! Vláčné, nadýchané, akorát sladké a moc voňavé! Za tři dny jsem je pekla znova, vyfotila a sepsala pro vás recept s mými úpravami. Odkaz na původní recept je na konci uveden, vede na web pořadu. Postup je delší, ale tyhle koláče za to fakt stojí!

Já jsem udělala pár změn v receptuře. Těsto bylo na počet více než 30 koláčů, což je pro běžnou rodinu trochu moc, tak jsem ho snížila na půl a žloutky (kterých bylo 5, což je z mého pohledu nehospodárné) jsem vyměnila za celá vejce. Náplní bylo obecně moc, při prvním pokusu mi hodně zbylo, takže i tady jsem množství upravovala. Makovou náplň jsem dělala svou, tu už mám vychytanou na naše mlsné jazýčky :o) A tvarohovou jsem udělala jen z tvarohu a cukru, bez přidání žloutků - protože s vajíčkem mi náplň tekla a velmi špatně se koláček balil. Ořechovou jsem nedělala, aktuálně nemám vlašáky.. Třeba někdy v budoucnu:o)

na 15 koláčů:

250 g hladké mouky
110 ml mléka
15g droždí
50 g cukru krupice
75 g oleje
1 celé vejce
špetka soli
kůra z poloviny citronu
vajíčko + mléko na pomazání
----------------------------------------
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Poprášíme trochou mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). 

Do mísy vložíme mouku, olej, cukr, vejce, sůl a citronovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. V robotu to trvá asi 10 minut. Necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí si připravíme náplně do koláčů. Rozpis náplní je takový, že každá je akorát na těch 15 koláčů, pokud chcete náplně obě, buď zadělejte z dvojnásobného množství těsta a nebo náplně udělejte každou jen z polovičního množství. 

Maková náplň

100 g mletého máku
150 ml mléka
40 g povidel nebo kyselejší marmelády
1 lžička skořice
1 lžíce rumu
30 g cukru
2 lžičky šťávy z citronu
-----------------------------
Do kastrůlku vložíme mák, mléko a cukr a na mírnějším ohni a za stálého míchání svaříme alespoň 5 minut. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj povidla / marmeládu, skořici, rum a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň

250 g tvarohu (jemného v kostce nebo co nejhustšího)
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
------------------------------
Vše promícháme v misce. 


Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujeme a rozdělíme po 35-40 g (ideální pomocník je váha a každý kousek opravdu vážit) na jednotlivé koláčky. V ruce vyválíme kuličky a ty necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout. 

Každou kuličku rozmáčkneme na placku, vložíme do ní lžičku náplně, zabalíme a spojem dolů položíme na plech vyložený pečícím papírem. 

Druhá náplň a příprava před pečením

povidla
1 vejce + lžíce mléka
--------------------------------
Každou naplněnou kuličku veprostřed promáčkneme důlkovačem nebo menší skleničkou. Okraje potřeme vajíčkem a doprostřed dáme asi lžičku nebo dvě povidel. Koláče s makovou náplní na krajích nastřihneme na 4 místech (vznikne větrníček).


Troubu rozpálíme na 180°C. 

Drobenka

35 g másla (studeného z lednice)
35 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
--------------------------------
Vše vložíme do misky a rukou vytvoříme drobenku  (tady nepoužívejte robot, ať se drobenka neudělá příliš jemná, chceme žmolečky a ne sypkou směs)

Připravené koláče nazdobíme drobenkou. Toto množství je akorát na 15 koláčků., 

Koláče vložíme do rozpálené trouby a pečeme do zlatova asi 15-20 minut. 

Finalizace

25 g másla
25 g rumu
1 vanilkový cukr
----------------------
Máslo necháme rozpustit, přidáme rum a cukr a směsí potíráme koláčky hned po tom, co je vytáhneme z trouby. 











Komentáře

  1. Vypadají nádherně, hned vyzkouším. Též ráda koukam na Peče celá země a vždy se divím, že tam nejste. Peču podle Vás už delší dobu a jsem moc rada, že se s námi dělíte o Vaše skvele recepty. Kdybyste někdy vydala kuchařku, kupuji. Lucka.

    OdpovědětVymazat
  2. Upečeno a snedeno. Jsou výborné, krásne vláčné. Jedine do drobenky jsem musela přidat více másla, než jak je uvedeno. Opravdu vynikající koláče.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak je možné, že jsem vás neobjevila dřív? Moc ráda navštěvuji podobné blogy, váš se mi líbí, vaše výtvory jsou nádherné, přitom jednoduché, obzvlášť dorty máte krásné! Tak se těším na zážitky z vašich receptů.
    Milada

    OdpovědětVymazat
  4. Díky že jste, moc ráda vás čtu, mazanec je nejlepší.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů