Dort s piškotovým korpusem, smetanovo-tvarohovým krémem a borůvkovou náplní

Pomalu nastal podzim a přichází období, kdy se u nás v rodině postupně slaví hned několikery narozeniny. Na konci září začínáme mým manželem a ten letos chtěl "nějaký dobrý dort a korpus pokapat rumem!" Tak jsem mu přání splnila a vznikl poměrně jednoduchý dort, který všem chutnal. 

Korpus jsem zkusila upéct podle Míši Landové z Víkendového pečení a musím uznat, že se povedl moc hezky! Na suroviny je v podstatě totožný s piškotem, který běžně peču, jen postup se trošku liší. 

Krém je můj klasický - základ v mascarpone a šlehačce, přidala jsem tvaroh a část krému obarvila lyofizovanými borůvkami, aby byl na řezu barevnější. 


Piškot (22 cm v průměru)

4 vejce
120 g cukru krupice
130 g  hladké mouky
30 ml oleje
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

Krém

500 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
250 g tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu
cukr moučka (3 lžíce)
2 lžíce lyofilizovaných borůvek
Tuzemský rum na prokapání korpusu

Poleva

50 g hořké čokolády (50% kakaa)
30 g másla

Drcené oříšky na ozdobu (případě nadrcené lyofilizované ovoce)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Začneme upečením korpusu.

Troubu zapneme na 180°C (160°C v případě horkovzduchu)

Dno dortové formy (s průměrem 22) vyložíme pečícím papírem a upneme do obručeJá boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky. 

Bílky oddělíme od žloutků. 

Bílky v čisté míse vyšleháme s troškou soli do pěny. Pak za stálého šlehání přisypáváme téměř všechen cukr (necháme asi lžíci na později) a dále šleháme do pevna - to poznáme tak, že po vyndání vypnutých metel ze sněhu tvoří sníh špičky. 

V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, který zbyl až se objem nezvětší asi na dvojnásobek a směs nezesvětlá. Zašleháme i vanilkový extrakt a následně za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem všechen olej. 

Bílkový sníh přidáme ke žloutkům opatrně promícháme, přidáme mouku a opatrně zapracujeme v homogenní těsto. 

Těsto nalijeme do připravené dortové formy, vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut. 

Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Nyní si připravíme krémVychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém.  Nakonec po lžicích zašleháme tvaroh, následuje vanilkový extrakt a nakonec přidáme cukr - asi 3 lžíce, ale řídíme se chutí. 

Polovinu krému si dáme do jiné mísy a smícháme ho s lyofilizovanými borůvkami, které před tím rozmačkáme v hmoždíři do prachu. Oba krémy vložíme do zdobícího sáčku s větší kulatou špičkou.

Korpus si dvakrát podélně prořízneme. 

První plát korpusu položíme na servírovací tác, pokapeme ho asi dvěma lžícemi rumu (kdo nemá rád rum, tak ho může natřít pikantní marmeládou). Pomocí zdobící špičky nastříkáme okolo celého kraje asi 1 cm světlého krému. Doprostřed dáme barevný krém (měla by ho být polovina). Přiložíme druhý plát a postup opakujeme (rumem prokapat, bílým krémem udělat ohrádku a barevný krém dát doprostřed). Na dort položíme poslední plát a zbytkem světlého krému celý dort pomažeme nahoře a na bocích. Korpus může na bocích lehce prosvítat, nevadí to. Vložíme dort do lednice a necháme alespoň 30 minut chladit. 

Připravíme si čokoládovou polevuČokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. 

Dozdobíme drcenými ořechy a nebo kousky lyofilizovaného ovoce a necháme v lednici alespoň 2 hodiny proležet. 








Komentáře

  1. SCHAUT so LECKER aus,,,

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů