Švestková povidla z pomalého hrnce

Letos je úroda švestek bohatá a my si přivezli od manželových rodičů bedýnkou plnou švestek, které jsme potřebovali velmi rychle spotřebovat. Tak jsem si zkusila najít návod na povidla z pomalého hrnce a našla skvělý recept, který se povedl a povidla chutnají přesně tak, jak jsem chtěla. Po první dávce jsem dělala ještě jednu, i za cenu, že skleničky jsme plnili asi hodinu před odjezdem na dovolenou :o)

V receptu je použit cukr, ale s tím jsem do toho šla. Když jsem totiž dělala povidla pár let zpět jen ze švestek, nechutnala nám. Výsledek byl prostě moc kyselý a samotná se použít (třeba do buchet) nedala.  Tahle povidla nejsou přeslazené, jsou správně nakyslá, ale chutnají i samotná třeba na palačince. 

Tuhle dávku jsem dělala z odrůdy švestek, která je fakt velká (jeden plod má bez pecky 40g), a jde to. Jen je potřeba déle redukovat, těch původních 6 hodin na high nestačil, přidávala jsem další 4 hodiny.  Váha švestek je uvedená po vypeckování! Na to pozor. Recept je psaný na velkou mísu hrnce o objemu 5,8 l. Pokud máte pomalý hrnec menší, udělejte povidla z menší dávky. Do té velké mísy se mi švestky vešly tak akorát, že jsem byla schopná přiklopit poklici. 


Dávka na zaplnění velkého pomalého hrnce o objemu 5,8 l

3,5 kg švestek bez pecek
1,2 kg cukru krupice
1 vrchovatá lžička skořice
100 ml jablečného octa
2 lžíce tuzemského rumu
-------------------------------------
Vypeckované švestky vložíme do pomalého hrnce, zasypeme cukrem, přidáme skořici a ocet, zakryjeme pokličkou a zapneme na low na 12 hodin. 

Poté dáme pokličku tak, aby zůstala zlehka odklopená a zapneme hrnec na high alespoň na 6 hodin. V tuhle chvíli se bude tekutina z povidel odpařovat a směs houstnoust. Asi po 4 hodinách  můžeme směs rozmixovat ponorným mixérem a pokračovat v redukování. Po 6 hodinách budou menší švestky už dostatečně husté, ale pokud použijete velkou masitou odrůdu, může to trvat další i 4 hodiny, než budou povidla dostatečně hustá. 

Hrnec vypneme, zamícháme do povidel rum a horké plníme do sterilizovaných lahví, přiklopíme víčkem a utáhneme. 








Zdrojhttps://pardubice.rozhlas.cz/povidla-v-pomalem-hrnci-skoro-bez-prace-6032238

Komentáře

  1. Zkousel sem tenhle recept a musim rict ze docela dobry. Tech 6 hodin navic oproti originalu rozhodne pomuze a to ze u toho clovek nemusi furt stat a michat je skvely. Musim teda rict, ze, prestoze mam rad sladke, tak hotova povidla jsou teda dost sladka, pokud je budu delat znova tak rozhodne skusim dat tak o 200g cukru mene.

    OdpovědětVymazat
  2. Zkousel sem tenhle recept a musim rict ze docela dobry. Tech 6 hodin navic oproti originalu rozhodne pomuze a to ze u toho clovek nemusi furt stat a michat je skvely. Musim teda rict, ze, prestoze mam rad sladke, tak hotova povidla jsou teda dost sladka, pokud je budu delat znova tak rozhodne skusim dat tak o 200g cukru mene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude záležet i na odrůdě švestek, některé jsou sladší a může stačit i méně cukru než je uvedeno.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů