Linecký makový koláč

Před několika týdny jsem někde na internetu zahlédla recept na německý makový koláč a vizuálně mě dost zaujal. Pokusila jsem se ho upéct, ale s těstem ani s konzistencí náplně jsem nebyla spokojená (tipuju, že je problém hlavně v konkrétním receptu ne v původní předloze). Tak jsem se jala experimentovat a vyzkoušet to udělat podobně, ale přece jinak. A nakonec se povedlo a já s vámi mohu sdílet skvěle chutnající křehký koláč plný makové náplně. 


Těsto:

300 g hladké mouky
130 g másla
100 g cukru krupice
1 žloutek
2 lžičky prášku do pečiva
5 lžic mléka
---------------------------------------------
Mouku, prášek do pečiva, máslo na kostičky a cukr nasypeme do mísy a vytvoříme drobenku (já používám třecí metlu v robotu, jde to i rukou nebo v nožovém mixéru). Potom přidáme žloutek, který zpracujeme a nakonec po lžicích zapracováváme mléko. Mělo by vzniknout těsto, které má konzistenci klasického lineckého těsta. 

Třetinu těsta (cca 200 g) odebereme, natvarujeme do válečku a ve folii vložíme do mrazáku. 

Zbytek těsta natlačíme nebo rozválíme do koláčové formy o průměru 27 cm. Tu vložíme do lednice. Těsto takto necháme půl hodiny odpočívat. 


Náplň:

250 g tvarohu ve vaničce
100 g mletého máku
1 celé vejce
1 bílek
50 ml mléka
1 lžička skořice
85 g cukru krupice
------------------------------
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Všechny ingredience vložíme do misky a ručně promícháme v konzistentní směs. 

Formu s těstem vyndáme z lednice a náplň nalijeme (resp. natřeme) do formy. Z mrazáku vyndáme ztuhlý váleček těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouháme na náplň. 

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40 minut. 







Komentáře

  1. Když jsem si před měsícem omylem pořídila mletý mák na posyp housek, pytlíček jsem strčila do pekařské poličky a zapomněla na něj. Včera na mě vyskočil tento makový koláč, já si (díky bohu) na mák ve skříňce vzpomněla a o den později koláč upekla. Je vynikající. Dala jsem jak do těsta, tak do náplně méně cukru a moc nám chutná. Už vím, co udělám se zbylým mákem.

    OdpovědětVymazat
  2. Koláč je opravdu vynikající, moc děkuji za recept! Zařadím ho mezi své oblíbené koláče.😍 Recepty od Vás se mi vždy povedou a těším se na další, které mám v plánu brzy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  3. Upekla mi manželka, jelikož mám rád mák i tvaroh. Výsledek je opravdu výborný. Myslím, že by se dalo ještě vylepšit namazáním povidel pod náplň, ale i toto nás mile překvapilo. díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tenhle má úspěch všude tam,kde se objeví a když pod vrstvu máku námahu povidla,viz komentář výše,tak je naprosto bezkonkurenční

    OdpovědětVymazat
  5. Marcelko,dělám často,dnes celý s xylitolem a ze špaldové mouky a opět výborný

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů