Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Vepřovou panenku mám moc ráda, nejvíc jí sluší krátká tepelná úprava, po které si zachová šťavnatost a měkkost. Výjimku netvoří ani tento recept na maso se švestkovou omáčkou. V názvu je vepřová panenka, ale pokud seženete vepřový váleček (ptejte se svého řezníka a nebo ho občas seženete v Globusu), využijte klidně ten - maso je stejně měkké a šťavnaté.

Pro 4 osoby:

600 g vepřové panenky (nebo válečku)
olej
sůl, pepř
rozmarýn a tymián (ideálně čerstvý, ale sušený stačí)
20 g másla
2 lžíce povidel
cukr a citron
1 lžička škrobu (kukuřičný nebo bramborový)
2 cl rumu (kvalitní rum, ne tuzemák)
--------------------------------------------------------------------------
Panenku necháme asi hodinu na teple odpočinout. Pak ji osolíme a opepříme a rukama trochu zatlačíme do masa. Troubu zapneme na 170°C (horkovzduch na 150°C). 

Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozpálit. Pak na něm  osmahneme maso ze všech stran, aby bylo zatažené. Takto připravené maso přemístíme do pekáčku, posypeme ho rozmarýnem a tymiánem, navrch položíme pár plátků másla a vložíme do trouby na 20 minut. 

Zatímco se maso peče v troubě, připravíme si omáčku. Do pánve, kde se opékalo maso, nalijeme asi deci vody a na mírném plameni přivedeme k varu. Dřevěnou stěrkou seškrábneme všechny přípečky a rozmícháme. Přidáme povidla, necháme chvíli projít varem a ochutnáme. Dle toho, jak je omáčka sladká nebo kyselá, tak přidáme buď cukr nebo citron (po lžičkách). Výsledná chuť omáčky má být sladko-kyselá s masovým základem (hodně záleží na tom, jaká máte povidla, pokud jsou bez cukru jen ze švestek, bude potřeba omáčku dosladit, pokud jsou povidla slazená, omáčku budete muset trochu okyselit)

Pokud má být omáčka trochu zahuštěná, rozmícháme lžičku škrobu  v troše studené vody a za stálého míchání vlijeme do pánve a provaříme. Tento krok lze přeskočit, omáčka bude řidší, ale na chuti se nic nezmění. 

Nakonec vlijeme do omáčky rum a necháme asi minutu provařit, aby se alkohol odpařil.

Maso vyndáme z trouby a necháme asi dvě minutky odpočinou. Šťávu z masa v pekáčku přidáme do pánve k omáčce a rozmícháme. Maso nařežeme na 1-2 cm silné plátky, na talíři polijeme omáčkou a podáváme třeba se šťouchanými bramborami.  





Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů