Skořicový chlebíček z jogurtu a zakysané smetany

Všichni  milovníci skořice teď musí zpozornět. Je tu recept na jednoduchou tak trochu litou buchtu, která voní a chutná po skořici. A pokud nemáte formu na chlebíček, klidně tuhle dobrotu upečte jako bábovku (vyjde tak na 3/4 klasické formy). 

Recept jsem na podzim vymýšlela v rámci spolupráce s Kaufladem a zapomněla jsem rozepsaný koncept tady na blogu. Byla by škoda, kdyby se tu recept neobjevil, nemyslíte? 




150 g másla
120 g cukru krupice
3 větší nebo 4 malá vejce
150 g smetanového jogurtu
150 g zakysané smetany
300 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
100 g třtinového cukru
2 lžíce mleté skořice
-------------------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C  (horkovzduch na 160°C).

Máslo necháme povolit a následně ho s cukrem utřeme do pěny. Přidáme po jednom vejce a vyšleháme do pěnové emulze.

V jiné misce smícháme mouku, sůl a sodu.

Za pomalejšího šlehání do máslové směsi přidáváme po částech a na střídačku vždy moučnou směs a pak jogurt a zakysanou smetanu.

V další misce smícháme třtinový cukr se skořicí.

Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem (dobré je ho zmačkat, namočit vodou, vymačkat z něj přebytečnou vodu a pak dávat do formy). Vylijeme do ní půlku těsta, posypeme skořicovým cukrem a vidličkou nebo špejlí skořicovou směs do těsta lehce zamícháme (stačí do vrchní vrstvy, tak 1 cm do hloubky). Pak vylijeme zbytek těsta, na něj nasypeme druhou půlku skořicového cukru a opět vidličkou nebo špejlí zlehka promícháme s vrchní vrstvou.

Vložíme do trouby a pečeme 45-60 minut dokud doprostřed zapíchnutá špejle nevyjde suchá.

Necháme zcela vystydnout a podáváme nakrájené na 1 cm široké chlebíčky.






Komentáře

  1. Neměla byste tip na bezlepkovou variantu?

    OdpovědětVymazat
  2. Skorici miluju a v teto kombinaci to bude lahůdka fantafamozni :-) Musim upect hned o vikendu, kilo jogurtu z vyse zminovaneho supermarketu v akci za 50kc to jisti ...kdo by odolal, ze ano :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat, proč v některých receptech na litá těsta je prášek do pečiva a v jiných soda? Sody se trochu bojím, jednou mi v nějakém receptu udělala divnou štiplavou chuť (teda aspoň myslím, že to udělala soda :-))). Děkuji za odpověď a za skvělé recepty. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soda v menším množství lépe nakypří, ale potřebuje k tomu kyselé prostředí (jogurt, kefír, ovoce). Štiplavou chuť dělá soda, ale jen v syrovém těstě, takže jste asi neměla správně dopečeno...

      Přeji, ať se vám i nadále dobře peče:o))

      Vymazat
  4. to zní hodně jednoduše, formu na chlebíček mám, ráda vyzkouším, díky za inspiračku jaroslava.krupickova@post.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Chválím, přítel tento chlebíček přímo zbožňuje. :-) A již jsem i předávala recept známým.

    OdpovědětVymazat
  6. Ubrala jsem téměř 2/3 cukru z těsta a 1/2 že směsi skořice a výtečné 👌 ...jen si to teda doma neumíme představit s plnou dávkou cukru 😱🙈😅 Njn - každý máme chutě jinde, za inspiraci ale velice děkuji 😊

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů