Květákové řízečky

Spolupráce

Pokud milujete smažený květák, mám pro vás ještě o kategorii lepší pochoutku (teda alespoň podle mě:o)). Tuhle dobrotu mi dělala maminka, když jsem byla malá, a já tyhle řízečky fakt bezmezně milovala! Ta nadýchanost a jemná chuť květáku, k tomu ideálně nové brambory polité máslem! Pro mě je to prostě jídlo léta a vždycky se mi vybaví dětství:o) Já si k řízečkům dělám ještě velmi jednoduchý, ale moc dobrý dip ze zakysané smetany.

Netvrdím, že je to nějaké super dietní jídlo, pořád je to smažené, ale jednou za čas...:o) Řízečky smažte ve vyšší vrstvě oleje a relativně zprudka - méně pak nasajou mastnotu. Pokud máte fritézu, usmažte je v ní.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny nakoupila v Lidlu. Rozpis je na 4 porce a bohatě se vejdete do 90 korunové stravenky.




Řízečky

1 střední květák
2 vejce
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce strouhanky (případně další na zahuštění)
sůl, pepř
řepkový olej
------------------------------------------------------------
Květák omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky, košťál odstraníme. Růžičky uvaříme cca 10 minut v silněji osolené vodě doměkka. Květák slijeme a rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme asi 10 minut zchladnout.

Vejce si rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutky přidáme ke zchladlému květáku, bílek se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu.

Ke květáku se žloutky přidáme mouku a strouhanku a zamícháme. Nakonec přidáme i sníh z bílků a promícháme - měla by vzniknout kaše, která nejde tvarovat rukama, ale neteče a celkem drží tvar. Pokud je směs příliš řídká, přidáváme po lžicích strouhanku a opatrně zamícháváme. Pozor aby se neztratila nadýchanost sněhu z našlehaných bílků.  

V kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Z těsta pomocí dvou lžící tvarujeme bochánky a rovnou  je házíme do oleje. Smažíme asi 5 minut do zlato-hněda a relativně prudce. Během smažení jednou obrátíme. Po osmažení položíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk.

Dip

200 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
1 lžička plnotučné hořčice
sůl, pepř
hrst nasekané pažitky (nebo petrželky)
----------------------------------------------------------
Všechny ingredience promícháme dohromady.

Řízečky podáváme s dipem a vařeným bramborem s máslem a nebo se salátem (a takový rajčatový se ke smaženému květáku hodí dokonale).





Komentáře

  1. Váš recept určitě vyzkouším, děkuji za něj. Kdysi jsem vařila květákové karbanátky, nevím proč upadly v zapomnění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem řízečky vyzkoušela a jsou moc dobré, takové nadýchané nic a když si člověk nedá pozor, mohl by jich sníst celý talíř :-) Navíc je to rychlovka!

      Vymazat
  2. Zkoušela jsem, moc všem chutnalo. Určitě budu recept využívat častěji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc dobré a krásně nadýchané. Už jiné dělat nebudu. A hotové za chvíli. Děkuji za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou úžasně nadýchané. Moc jsme si všichni doma pochutnali. Určitě se k tomuto receptu budu ráda vracet. Já s manželem jsme nepotřebovali ani brambory, stačily nám řízečky a dip, do kterého jsem ještě přidala trochu sušeného česneku. Mňam.😃

    OdpovědětVymazat
  5. Prostě mňamka, jediná nevýhoda je, že jich není nikdy dost 😁

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů