Vepřová panenka v listovém těstě s jablečnou nádivkou

Spolupráce

K tomuhle jídlu mě inspirovala dětská verze Masterchefa, kterou dávají na Déčku (vy, co nemáte děti, jedná se o dětský kanál České televize). Děti z Anglie tam profesionálně vaří a pečou. Mimochodem fakt nechápu, jak 9-12 leté děti mohou takhle válet!!! Gordon Ramsay po nich chtěl, aby upekli jeho hovězí wellington (zjednodušeně středně propečené hovězí obalené houbovou nádivkou a zabalené do listového těsta). A já dostala chuť na variaci s vepřovou panenkou. A od myšlenky občas nebývá daleko k realizaci a po kratším pátrání mě zaujal recept s nádivkou z jablek. Panenka je jemné maso, které se má rádo se sladšími chutěmi (třeba panenka plněná sušeným švestkami - oblíbená klasika), takže v kombinaci s jablky je také výborná. Recept není nikterak složitý, nemusíte se bát, zvlášť pokud použijete předem rozválené listové těsto -  třeba jako já to z Lidlu.

Recept vznikl ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Panenka nepatří mezi nejlevnější kousky masa, takže je třeba počítat s vyššími náklady, ale suroviny na 4 porce (což vyjde na jedno listové těsto) pořídíte za dvě 90 korunové stravenky.





Na 3-4 porce

1 vepřová panenka (cca 500 g)
50 g másla
2 střední cibule
3 stroužky česneku
2 jablka
2 dl jablečného džusu nebo vody
sůl, pepř
lžička sušeného tymiánu
1 listové těsto Belbake
1 vejce (stačí malé)
---------------------------------------------
Pokud máme panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný rozdíl mezi začátkem a koncem), vezmeme tento užší kousek  a stočíme ho ke zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný. Přichytíme provázkem nebo jehlou. Panenku osolíme.

Cibuli oloupeme a nařežeme nadrobno. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

V pánvi rozpustíme máslo a na prudším ohni osmahneme panenku ze všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut - smažíme opravdu ze všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené. Osmaženou panenku vyndáme z pánve a necháme odpočívat a chladnout na talíři. Odstraníme provázek nebo jehlu (pokud něco z toho bylo použito).

Stáhneme plamen na polovinu a do výpeku po panence vhodíme cibuli. Opekáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět (cca 2 minuty) a nakonec přidáme jablka. Za stálého míchání dusíme, dokud není směs měkká. Zalijeme džusem / vodou, přidáme sůl, pepř a tymián a dále dusíme, odkud se nevyvaří všechna tekutina. Přemístíme do misky a necháme trochu zchladnout.

Troubu si zapneme na 200°C (horkovzduch 180°C).

Těsto rozbalíme (pokud nemáme variantu už rozválenou na pečícím papíře, tak si těsto rozválíme na obdelník, který je o něco delší než délka panenky). Na většinou povrchu natřeme zchladlou jablečnou směs, na jednom konci (na delší straně) necháme asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšleháme a mašlovačkou natřeme část těsta bez jablečné nádivky. Panenku položíme na druhý kraj a zabalíme ji do těsta jako roládu, spoj necháme dole. Fotka níže je jen z mobilu, ale pro představu, jak skládat vrstvy na listové těsto, snad poslouží:o)



Konce složíme pod roládu a na papíře přeneseme do pekáče nebo na plech. Celou roládu potřeme vajíčkem a na pár místech propícháme nožem (nebo ozdobně nařežeme) a dáme péct na 30 minut do rozehřáté trouby.

Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Necháme roládu asi 10 minut odpočívat a pak nařežeme na porce a podáváme. Uvnitř by měla být panenka lehce růžová.  Ideální příloha jsou brambory - vařené a nebo šťouchané, případně salát.




Zdrojhttps://www.thespruceeats.com/apple-pork-tenderloin-in-puff-pastry-482187

Komentáře

  1. Olga Eliášková19. února 2019 v 17:50

    Dobrý den, kam vy na ty recepty chodíte. Jeden je lepší než druhý. Panenka byla jedna báseň, masíčko měkoučké a růžové. Skvělé jídlo

    OdpovědětVymazat
  2. Byl by prosím recept na tu panenku plněnou švestkami? Nebo kde ho najdu? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů