Kokosky s tvarohem

Spolupráce

Když se peče cukroví na Vánoce, zbývá dost bílků (alespoň tedy u nás) a je pak otázka, do čeho je použít. Můžete je samozřejmě zamrazit a použít někdy v budoucnu (opravdu jim mráz nijak neublíží, mám to mnohokrát ozkoušeno) a nebo upéct třeba kokosky s tvarohem. Ty jsou totiž měkké a vláčné a vůbec ne suché jako klasické kokosky, které v sobě mají jen bílek, cukr a kokos.

Tento recept jsem na blogu měla, ale trochu zapadl v propadlišti dějin s divnou fotkou, tak jsem si dovolila ho v rámci spolupráce s Naše stravenka trochu oprášit, rozepsat postup, aby se každému povedly na první dobou, a pořídit lichotivější fotky. Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a na jednu dávku se bohatě vejdete do 90 korunové stravenky.










Dávka na 2,5 plechu

4 bílky z vajec velikosti M (asi 130 g dohromady)
špetka soli
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g strouhané kokosu Belbake
70 g měkkého tvarohu Pilos (ve vaničce)
Na dokončení:
50 g čokolády na vaření s 50 % kakaa fin carré
----------------------------------------------------------
Bílky vložíme do čisté a suché mísy, přidáme špetku soli a čistou metlou (ideálně v robotu či ručním šlehačem) vyšleháme polotuhý sníh. Za stálého šlehání do něj postupně přisypeme oba cukry (vždycky hrst a šleháme, dokud se cukr nespojí s bílkem, až pak vsypeme další hrst) a šleháme dál, dokud není sníh tuhý - poznáme to tak, že když zvedneme metlu, sníh tvoří špičky, neteče a ideálně se špička ani moc neohýbá. Pár minut to trvá.

Do správně tuhého sněhu přisypeme asi půlku kokosu a gumovou stěrkou ho opatrně zapracujeme. Přidáme všechen tvaroh, opět zapracujeme gumovou stěrkou a nakonec přidáme i zbytek kokosu a vypracujeme vláčné těsto, které sice nejde tvarovat rukama, ale ani neteče.

Troubu nastavíme na 150°C (horkovzduch na 130°C).

Na plechy položíme pečící papíry. Dvěma čajovými lžičkami tvoříme menší kopečky z těsta a pokládáme je na připravené plechy. Není nutné dělat velké mezery, kokosky by se neměly roztéct během pečení.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dorůžova - 10-20 minut (ten čas je opravdu proměnlivý podle toho, jak vám peče trouba). Kokosky zůstanou i po upečení měkké, ale vevnitř nejsou mazlavé. Vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout.

Čokoládu necháme roztavit v parní lázni: Misku s čokoládou položíme na hrnec, na kterém miska dobře sedí. Do hrnce dáme vodu, ale jen tolik, aby se dno misky nedotýkalo vodní hladiny. Postavíme na mírnější plamen a za občasného promíchání necháme čokoládu roztavit. Pokud by se vařící voda dotýkala dna misky, může se stát, že se čokoláda  příliš ohřeje a začne se srážet. 

Horkou roztavenou čokoládu nabíráme na lžičku nebo vidličku a máchavými pohyby nad kokoskami je zdobíme. Lze použít i zdobící pytlík, ale ta vidlička a máchání je rychlejší:o)

Skladujeme stejně jako jiné cukroví v chladu, pečeme max. 2 týdny před Vánoci.







Zdroj: starší vydání Apetitu

Komentáře

  1. Díky moc za tip, v době pečení se to opravdu moc hodí. Krásný adventní čas z Jizerek přeje Olina

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů