Tortilla s pečeným krůtím stehnem

Spolupráce

Krůtí spodní stehna jsou podle mě velmi nedoceněným masem. Lidi obvykle moc neví, jak ho upravit, aby bylo poživatelné a ne tuhé a plné šlach. Přitom, když mu dáte dostatek péče a hlavně času, odmění se vám skvělou chutí, která je na hony vzdálená kuřeti. Trik je pouze v tom, že stehna necháte péct opravdu dlouho a neuděláte tu chybu, kterou jsem udělala kdysi já - pekla jsem je hodinu, nadávala jak špaček nad nedobrým výsledkem a na pár let na tuhle část krůty zanevřela. Je to škoda, protože tohle maso je cenově přijatelné, zdravé a prostě fakt dobré:o))

Recept jsem připravila opět ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu, protože tady mají moc dobré tortilly (jako jedny z mála mají i takové složení, že je můžu bez problémů konzumovat - bez laktozy a soji) a taky mají vždycky krůtí paličky. Za jednu 90 korunovou stravenku (nebo cenu o maličko vyšší) tu pořídíte suroviny na dvě porce.







2 krůtí spodní stehna (palička)
sůl, pepř
tymián


4 střední mrkve
10 g másla
sůl, pepř
lžička jablečného octa

baby špenát nebo ledový salát
zakysaná smetana Pilos nebo majonéza
3 tortilly Crusti Croc (velikost 25 cm)
------------------------------------------------
Troubu rozehřejeme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Stehna omyjeme a osušíme, řádně osolíme, posypeme pepřem a tymiánem. Připravené maso vložíme do pekáče s víkem, podlijeme asi deci vody, přiklopíme a pekáč umístíme do rozpálené trouby. Pečeme 2-3 hodiny (raději ty tři).
Pokud máte pomalý hrnec, vložte do něj připravené maso, nepodlévejte vodou, nastavte na low na 10-12 hodin, nebo high 6 hodin.

Když je maso hotové, jde samo od kosti, šlachy a blány, které jsou na masu za syrova, se vypekly nebo jdou snadnou odloupnout. Maso je měkké a šťavnaté. Pro další potřebu ho natrháme na menší kousky.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky velikosti sirky. Jde to buď ostrým nožem a nebo speciální škrabkou na julienne (francouzský výraz pro tenké nudličky zeleniny). Rozpálíme pánev, vhodníme do ní máslo a necháme ho zpěnit. Pak přidáme mrkev a asi 5 minut za stálého míchání opekáme. Pak osolíme, opepříme, přidáme ocet a opekáme další asi dvě minuty (nebo do poloměkka). Mrkev by měla být ohebná, ale na skus (takže ne úplně gumová, vevnitř lehce tuhá).

Baby špenát nebo ledový salát omyjeme a salát natrháme do větší kousky.

Na jednu porci vyjde asi 1,5 tortilly:
Tortillu si položíme na talíř, polovinu natřeme lžičkou majonézy nebo zakysané smetany. Celou dobu vrstvíme suroviny jen na půlku placky a kraje necháváme asi 3 cm prázdné. Na zakysanou smetanu položíme vrstu baby špenátu / ledového salátu, pokračujeme natrhaným masem (cca 80 g do jedné placky) a nakonec vložíme třetinu připravené mrkve. Tortillu zavineme jako palačinku, kraje přehneme dospod a tortillu uprostřed nakoso přeřízneme.

Podáváme teplé a není problém jídlo přenést v krabičče a k obědu si ho druhý den ohřát v mikrovlnce.



Komentáře

  1. Nacpat je do tortill jsme ještě nezkoušeli, jinak u nás oblíbené maso s jednoduchou přípravou - osolit, důkladně zatáhnout na pánvi, až se kůže opeče, hodit do pomalého hrnce s trošičkou vody a už jen vyčkat. Po obědě ještě hodím ty zatrolený šlachy spolu s kostma zpět do hrnce a druhý den je krůtí vývar.

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem je zkusilak večeři , ale v masně meli jen krutí ořez a také to nebylo špatné! Ta mrkev v nich byla vynikající ☺Díky za další skvelý recept!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů