Kuřecí stehna pečená na zelenině

Spolupráce

Sychravý podzim se hlásí o slovo, a to vždycky dostanu chuť na jídlo "z jednoho pekáčku". Prostě vše naházet na jednu hromadu, šoupnout do trouby a pak si pochutnat na propojených chutích. Jedním z takových jídel je recept, který vám dnes přináším - kuřecí stehna (můžete použít i paličky) na zelenině. Při přípravě si můžete pohrát se skladbou samotné zeleniny - přidat třeba řepu, tuřín, pastinák, batát nebo klidně i loupané jablko. Jen dodržujte, aby hmotnost zeleniny na osobu byla cca 250 g. V receptu uvádím poměry a druhy zeleniny, které nejčastěji volím já.

Recept je opět psaný ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Náklady na 4 porce se vešly do hodnoty 110 korunové stravenky.





4 kuřecí stehna nebo 8-12 kuřecích paliček
grilovací koření
sůl, pepř
500 g brambor (nebo batát)
4 střední mrkve
2 střední cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
2 lžíce plnotučné hořcice
1 dl vody
--------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli očistíme a nasekáme na půlkolečka. Veškerou zeleninu vložíme do pekáčku, osolíme a lehce opepříme.

V misce smícháme rozdrcený česnek, olej a hořčici. Směs přidáme k zelenině v pekáčku a pečlivě promícháme.

Kuřecí stehna (paličky) osušíme a posypeme grilovacím kořením. Pokud je koření bez soli, maso ještě osolíme (pokud směs koření už sůl obsahuje, další solení maso nepotřebuje). Stehna poklademe na zeleninu, vše podlijeme asi deci vody, přilopíme (pokud nemáme poklici, použijeme alobal) a vložíme do rozpálené trouby na 40 minut.

Po 40 minutách odklopíme a pečeme dalších asi 30 - 40 minut, aby maso dostalo kůrčičku a zelenina zezlátla.




Komentáře

  1. Dobrý den. Tak jsem Váš recept včera vyzkoušela. Jelikož jsem vařila pro 4 dospělých a 4 děti, tak jsem toho dala více - dvojnásob. Jídlo bylo výborné, ale místo celkového času cca 80 min jsem pekla 2x tak dlouho. Což nelibě nesla rodina. Místo obědu ve 12:00 jedli až o hodinku déle.
    Takže příště musím začít péct dříve. Po 40 min, v troubě na 190C bylo kuře prostě sirové.
    Jinak dík za báječný recept.
    T.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekla jsem také déle, ale výsledek stál za to. Brambory jsou suprově ochucené.

    OdpovědětVymazat
  3. Take jsem musela pect dele, ale lepsi kure s brambory jsem nejedla. I muj syn, ktery sni malo co kde je zelenina se cpal malem do prasknuti. Moc dekuji za skvele recepty.

    OdpovědětVymazat
  4. Vynikající!Vynikající!Vynikající! Díky za recept. Skládám velkou poklonu za úžasný blog a neuvěřitelně vtipné komentáře. Moc vás zdravím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pekla jsem podle receptu včetně časů a bylo to vynikající. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů