Kuřecí stehna v rajské omáčce s vínem

Spolupráce
Tímto receptem zahajuji spolupráci s projektem Naše stravenka. Pravidelně budu přidávat recepty nejčastěji na slaná jídla, která si můžete po uvaření zabalit do krabičky a vzít do práce k obědu - taková alternativa ke stravě v restauraci či kantýně, takže doufám, že vás všechny potěším:o) Všechny suroviny v dnešním receptu můžete koupit v prodejnách Lidl a jestliže vám zaměstnavatel dává stravenky této společnosti, můžete suroviny touhle stravenkou i zaplatit.

Dnes jsem připravila poupravený recept, který jsem ochutnala u své tchýně. Měla ho z letitého kalendáře s recepty od Karla Gotta s názvem Marseillské kuře, což by ale nikomu nic neřeklo, proto jsem zvolila název, který vidíte v záhlaví. Nevím, jestli Karel Gott před těmi asi 12 lety recept opravdu ochutnával, ale s klidem můžu prohlásit, že celé mojí rodině hodně chutnal:o)





Na 4 porce:

4 porce kuřecího (4 stehenní čtvrtky, nebo 8 paliček)
100 g anglické slaniny Pikok
grilovací koření
sůl
2 větší cibule
5 stroužků česneku
250 ml bílého vína
150 g rajčatového protlaku
---------------------------------------------------------
Slaninu nakrájíme na kostičky. Maso omyjeme, otřeme, osolíme a posypeme ho grilovacím kořením (pokud je sůl obsažená v grilovacím koření, maso už nesolíme, není to potřeba). Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky.

Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Do větší pánve (ideální by bylo, aby mohla i do trouby) dáme slaninu a na mírnějším plemeni ji necháme vyškvařit. Pak přihodíme cibuli, zvýšíme trochu plamen a restujeme do zlatova. Přidáme česnek, orestujeme asi minutu a pak přidáme maso, které pár minut restujeme z obou stran.

Víno promícháme s protlakem, zalijeme směs v pánvi a vše vložíme do trouby a pečeme asi hodinu dozlatova. Během pečení občas přeléváme rajčatovou směsí, když se směs příliš odpařuje, přidáme vodu (mělo by stačit tak 2-3 deci).
Pokud pánev nejde dát do trouby, maso po opečení na pánvi přendáme do pekáče, do pánve nalijeme víno s protlakem a promícháme se směsí v pánvi. Chvíli prohřejeme a seškrábeme přípečky z pánve do omáčky.  Omáčku pak nalijeme do pekáče na maso a pokračujeme dle návodu.

Servírujeme ideálně s rýží basmati.



Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů